Sherlock Holmes (Guy Ritchie filmje)

Posted In: film, Sherlock Holmes

sherlock_holmes_posterlarge1.jpgA klasszikus Sherlock Holmes-sztorik és/vagy Jeremy Brett rajongóinak, akik riadtan várták, hogyan fogja Guy Ritchie radikálisan átértelmezni a popkultúra mesterdetektív-alapvetését, talán némi megnyugvást jelenthet Jack spoilermentes filmismertetője. Benne: steampunk, modern szemléletmód, sorok közé rejtett, elegáns reklám a szerkesztőnek!

Nagy elvárásaim voltak ezzel a filmmel kapcsolatban. A három húzónév (S.H., Guy Ritchie, Robert Downey Jr.) többé-kevésbé garantálta, hogy elégedetten kelek majd fel a moziszékből. Nem is kellett igazán csalódnom, bár az elején… valami nem stimmelt. Nem tudtam volna azonnal összefoglalni, micsoda, de valami miatt az egész nem tűnt kiegyensúlyozottnak, valami nem volt rendben. Több mint fél óra kellett, de rájöttem a hibára, és miután felderengett a megoldás, jóleső sóhajjal fészkelődtem mélyebbre az ülésben. Már tudtam, hogy a vártnál is jobban fogok szórakozni.
sherlock_holmes_posterlarge1.jpgEz a Sherlock Holmes nem viktoriánus thriller, nem kosztümös kalandfilm. Ez, barátom, egy bona fide steampunk akcióvígjáték. Nyilvánvalóan nagy segítség lenne, ha egy grandiózus léghajócsata-jelenettel indítanánk, de az talán túlzás lett volna: ehelyett kapunk néhány futurisztikus szerszámot, egy-két gépet, ami Nikola Teslának is becsületére válna és egy egyáltalán nem viktoriánius értékrendet vagy stílust képviselő szereplőgárdát. A Lennon-napszemüveges Holmes pusztaöklű bokszolóként keres némi zsebpénzt – egyébként komolyan arra gyanakodtam, hogy kravmagás technikákat használ, de utánaolvastam és kiderült, hogy brazil dzsiudzsicu. Watson keményebb, mint egy SAS-felcser, és mindkettő megfelelően extrovertált (előbbi) és talpraesett (utóbbi) nőt fogott ki magának. A (majdnem)főgonosz Lord Blackwood (mellesleg a színészt, Mark Strongot kifejezetten kedveltem pl. a Rocknrollában) még éppen eléggé sátáni ahhoz, hogy ne legyen nevetséges, a mellékszereplők pedig hozzák a tőlük elvárt kétdimenziós jellemábrázolásokat. A Sherlock Holmes-karakter és –világ bírja mindezt. Holmes lehet fiatal és öreg, szimpatikus és akár ellenszenves, lehet steampunk vagy átírhatják Palahniuk stílusára. Holmes bírja.
Mellesleg Guinness-rekorder: több mint hetven színész játszotta, több mint kétszáz filmben.

2009_sherlock_holmes_char_poster_003.jpgNéhány ismertető célzott arra, hogy Holmes és Watson kapcsolata talán szorosabb, mint baráti. Egyszerre értem és nem értem, miért mondják ezt: Holmes hisztisebb, mint egy század menstruáló rendőrnő, amikor szóba kerül Watson házassága, de mindemellett… egyáltalán nem tűnik melegnek. Egy akarnok kiskölyöknek inkább, aki doktor House-hoz méltó magasságokba emeli az öntörvényűséget (sőt Tony Stark is eszembe jut róla, mert – mint említettem – vígjátéki, és ezért szórakoztató).

Visszatérve a Sherlock Holmes­-ra: ez egy modern film. A lehető legtávolabb áll A pokolból-tól  (From Hell) és Johnny Depp byroni rendőrfelügyelőjétől. Guy Ritchie a House mellett a Max Payne 2-nek (vagy a Discoveryn futó Time Warpnak) is rajongója lehet, gondolom a bunyóknál használt bullet time-effektből. Tudom, régi és elcsépelt trükk, de nekem tetszik. Örülök, ha látom. Ráadásul itt narráció kíséri: Holmesnak van ideje részletezni, mit tesz és ez milyen sérüléseket fog okozni.

2009_sherlock_holmes_044.jpgNarrációról szólva, kellemesen meglepődtem a szinkronon. Fordítássznob vagyok, aki örömmel általánosít (magától értetődően negatívan), ha a filmen vagy tévében hallható magyarra ferdítések kerülnek szóba. A rengeteg tükörfordítás, a szakterülettől idegen jelentések majdhogynem fizikai fájdalmat okoznak. Aggódtam, amikor rájöttem, hogy egy magyarul beszélő filmet fogok megnézni, de igazán nincs okom panaszra: egy decens, kirívó hibáktól mentes, régiesebb beszédstílust hozni próbáló szinkronnal találkoztam.

2009_sherlock_holmes_042.jpgMindent egybevetve, ez egy családi mozi. A nők imádni fogják Robert Downey Jr. viharvert és romantikus kinézetét, és/vagy Jude Lawt, aki ez egyszer kisfiús és komolykodó, a tizenévesek az akciójeleneteket és a látványt, a geekek a látványt és a steampunk utalásokat, mindenki más pedig a sitcom-szerű  könnyedséget és a poénokat. A háttérben sertepertélő méggonoszabb Moriarty felvillantásai pedig még az imdb-nél is egyértelműbbé teszik, hogy az alkotók már dolgoznak a folytatáson.