Zanza #2

Posted In: Warren Ellis, zanza

Zanza névre keresztelt rovatunkban megint több kiadványt szemlézünk tömörítve (jó, most csak kettőt, de az elv ugyanaz). Az összekötő kapocs a szerző, Warren Ellis, aki ismét kísérletezik, ezúttal az elektronikus könyvkiadás területén, brainoiz pedig megnézte magának, vajon mit hoz ki a mester egy sci-fi krimiből meg egy sorozatnyi energiaitallal felturbózott előadásból.

Warren Ellis: Elektrograd – Rusted Blood

Kedvenc brit szerzőnk változatlanul szeret kísérletezni – a jó ég tartsa meg ezt a nemes szokását! –, és mivel az utóbbi években a hagyományos próza is komolyabb szerepet kapott munkásságában, ezúttal nem képregényekkel, hanem rövidebb formátumú elbeszélésekkel kalandozik új utakra. Ellis teljesen jogosan gondolja úgy, hogy míg a hagyományos könyvkiadás keretein belül régen leáldozott már a kisregények és a folytatásos elbeszélések csillaga, az ekönyv-olvasók elterjedése újabb esélyt adott mindkét formátumnak. Mások is kezdik ezt felismerni, az amazon Kindle Singles sorozata már jó ideje kifejezetten e-novellákra alapul, a Tor könyvkiadó is mostanság indítja el (hagyományos terjesztésben is beszerezhető) kisregényei sorozatát, Ellis pedig úgy döntött, hogy kisregényeit és előadásait rendkívül olcsón fogja hozzáférhetővé tenni a Summon Books segítségével. Pár éve próbálkozott már ilyesmivel, de a Dead Pig Collectort (szintén Kindle Single volt) nem követte közvetlen folytatás – reméljük, most fordul a kocka.

elektrogradAz Elektrograd – Rusted Blood tehát egy kizárólag e-könyvként beszerezhető, 2015 augusztusában kiadott kisregény, egy rendkívül atmoszférikus sci-fi krimi. A helyszín Elektrograd, amiről nem tudjuk, hol van és pontosan mikor, csak azt, hogy a jövő városa, sőt leginkább számos különböző jövő városa, ugyanis Elektrograd hét különböző negyede mind egy-egy markáns és futurisztikus (vagy valaha annak gondolt) városépítészeti megoldás teszt-terepe. Elektrogradban döbbenetesen újító jelenek rakódnak a már funkciójukat veszített, letűnt retrójövők rétegeire, miközben a főszereplő detektívek számunkra sohasem létezett mobiltelefon-technológiát vagy vörös csillaggal jelölt, különlegesen pusztító lőszereket használnak. A történet erős felütéssel indít – Mekanoplatz öreg épületei csikorogva, ropogva tápászkodnak fel eddig helyükről, hogy a legújabb obskúrus városrendezési elvek szerint elkullogjanak valahová, a hóesésben maradt rejtélyes holttest titkát pedig Ervin Strauss felügyelő feladata lesz kinyomozni.

Az Elektrograd lezárt, kerek sztori, de Ellis utószava szerint akár egy rendszertelen sorozat első része is lehet, ahol minden epizód egy adott negyedet mutat be. A magam részéről nagyon remélem, hogy ez megvalósul, mert szívesen visszatérnék újra ebbe a különleges városba.

Figyelmeztetés: magyar bankkártyával nem ajánlott az amazonos vásárlás, mert az a két dolláros ár egészen komoly összegre ugrik fel a rárakódott plusz terhek miatt, ellenben a Smashwords oldalán pár másodperces regisztrálást követően 1,99 dollárért letölthető, és mehet bármilyen olvasóra.

Warren Ellis: Cunning Plans

Az fent említett e-könyves kísérletezés része ez a szintén elektronikusan és szintén 2015-ben, megjelent kiadvány, ráadásul a kettő közül ez a korábbi megjelenés. Viszont itt nem kisregényről van szó, hanem Ellis utóbbi években megtartott előadásainak gyűjteményéről. A koncepció enyhén hajaz a pár évvel ezelőtti Shivering Sands című kollekcióra, ami a netes eszmefuttatásait szedte össze, de sokkal egységesebb – és sokkal rövidebb is.

cunningplansSokat nem érdemes külön-külön beszélni az előadásokról – a többségük amúgy sem túl hosszú, de mindegyik kifejezetten érdekes. A kiindulási pont általában a technológia jelene és jövője, illetve akadnak visszatérő témák, más-más szögből megvizsgálva. A legkiemelkedőbb darab (számomra), ami miatt már megérte megvásárolni a szintén két dollárért vesztegetett kötetet, a címadó Cunning Plans című előadás, ami csodálatos eszmefuttatás az angol földrajzi nevek eredetéről, és a vidéki vajákosok működése meg a modern kor sysadminjai közötti párhuzamokról.

Figyelmeztetés: ugyanaz, mint fent, az Elektrograd esetében – a Smashwords oldalán érdemes vásárolni.

Kiegészítés, ajándéklink, miegymás: 

Ellis, aki már a kétezres évek elején is a hírlevelek úttörője volt, mostanság Orbital Operations címen ismét rendkívül informatív és szórakoztató hírlevelet üzemeltet, érdemes feliratkozni rá (részletek itt , a minimalista honlap pedig itt ni.)

És ne feledkezzünk meg a Morning, Computer című naponta jelentkező rovatáról sem, ahol ébredés utáni tűnődéseit olvashatjuk könyvekről, szerzőkről, a brit időjárásról vagy arról, ami éppen eszébe jut.