A sci-fi noir

Az endless rendszeres olvasóinak valószínűleg nem újdonság az oldal erőteljes elkötelezettsége a noir és a fantasztikus irodalom iránt, filmügyekben járatos esszéíró szakemberünk, rampion pedig most az “egyet fizet, kettőt kap” elv jegyében a sci-fi noir filmekből válogatott össze egy ajánlónyit a teljesség igénye nélkül. Krómozott magánhekusok a savas esőben, előre!

Tovább

Egy illúzió vége (remake)

Hollywoodi filmsikereket vizsgálgató laborunk mikroszkópja alá rampion után ezúttal Herbie kolléga helyez egy kupacnyi új mintát, ám az ő elemzése némileg más eredménnyel zárul. Következzen az endless történetének talán leghosszabb filmes (válasz)cikke: pattogatott kukoricát szabad bekészíteni.

Tovább

Egy illúzió vége

Mennyit változott a színes, szélesvásznú hollywoodi science-fiction blockbuster két évtized alatt? A kérdés megválaszolásához rampion három színes-szagos kasszarobbantó produkciót hív be magához a kihallgatószobába, majd marconán könyékig tűri kritikusi zakója ujját.

Tovább

A diktatúra és a fény

Végre elkészült az endless színes-szagos disztópiajánlója! Regények, filmek és novellák neves szakértőnk, rampion értő, gondos válogatásában, esszévé pörkölve! Fény és árnyék, kegyetlen városok és természetes textúrák (vendégszerepben: marcangoló vakondhordák).

Tovább

Milyen ember lett a vámpír? (esszé)

Az endlessponthu egyik teremtő atyja, rampion vitaalapnak is megfelelő esszével tér vissza a pástra, hogy egy teljesség igénye nélkül összeállított, de terjedelmes vámpírfilmes listával villantsa fel, milyen stációkon mentek át a vérszívók, akik az elmúlt közel száz év alatt moziszörnyetegekből nyafogó szépfiúkká váltak. Most teljes szakdolgozattal!

Tovább

Forbidden Planet / A tiltott bolygó

Történt, hogy a filmrovatot egy viharos éjszakán visszalőttük a múltba, és egy igazi klasszikust hoztunk vissza a jelenbe. Ennek köszönhetően most whoisnot személyes hangvételű elmélkedése csinál kedvet a scifi egyik alapművéhez, az 1956-os Tiltott bolygóhoz.

Tovább

Blade Runner, a film (először és sokadszorra)

Hogyan működnek a kultfilmek több mint 25 év után? Lejárhat egy neonfényes jövőbéli város szavatossága? Esszénk erre a kínzó kérdésre keresi a választ a Blade Runner kapcsán. Jack most látta először a Blade Runnert, brainoiz tízévenként aggódva megtekinti, az endless történetének első osztott képernyős cikkében pedig elmesélik, mire jutottak.

Tovább

A (nyugati) fantasztikum alkonya

The sheriff is back in town, avagy rampion, az endless egyik alapító atyja lerántja a leplet hosszas eltűnésének okairól. Kemény szavak, kíméletlen trónfosztások, illetve régóta hanyagolt esszé-rovatunk feltámasztása. Mint minden vélemény, ez is szubjektív és nem az endless stábjának kollektív véleményét tükrözi. Legfeljebb majd a többiek is kifejtik kommentben, mit gondolnak, amire egyébként minden olvasónkat…

Tovább
  • 1
  • 2
>