Dan Simmons: The Terror

Íme, egy klasszikus túlélőhorror a 19. századból: grandiózus tervet dédelgető parancsnok, jégbe fagyott hajók, sarkköri éjszaka, egymás után pusztuló tengerészek, és valamilyen megmagyarázhatatlan, gyilkos jelenlét odakint a viharban. Simmons ismét a valós és a fiktív határmezsgyéjére megy felfedezni, flynn pedig naplót ír az expedícióról.

Tovább

Dan Simmons: Song of Kali / Káli dala

Több értelemben is visszatekintés ez az elemzés: egyrészt Dan Simmons első – és World Fantasy díjas – művéről lesz benne szó, másrészt a retró-rovatot erősíti. Míg a magyarul is beszerezhető regényben egy költő merészkedik Kalkutta rettenetes bugyraiba, avatott szakértőnk, béka a szövegrétegek mélyére hatol, ahol érdekes összefüggésekre bukkan.

Tovább

Dan Simmons: Ilium

Dan Simmons a Hyperion-ciklus zárása után 2003-ig várt, majd két féltéglányi ötletparádéval mutatta meg, hogy van még perspektíva a scifiben. Trójai háború,  feltámasztott tudósok, Shakespeare-rajongó robotok, haldokló Föld: Béka archív írása az Iliumról azoknak, akik akkoriban lemaradtak az ismertetőről, és azoknak, akik nem, de elmulasztották beszerezni ezt a regényt.

Tovább

Dan Simmons: Drood

Dan Simmons történelmi horror-krimije, a Drood egy irodalmi rejtélyt követve merészkedik a viktoriánus néplélek és a korabeli London gótikus labirintusába, egyúttal remekül idézi meg azokat a Dickens-korabeli időket, amikor az írók még lehettek rocksztárok. brainoiz lelkesedik és ismertet.  

Tovább

Dan Simmons: Endymion / Rise of Endymion

A Hyperion-tetralógiát lezáró regények ismertetőjére igazából hatalmas, piros betűkkel kellene rápecsételni a spoiler! feliratot (de inkább csak képzelje rá mindenki). Nem mintha egy átlagos cikkben akár a töredékét el lehetne mesélni annak a rengeteg ötletnek, amivel Simmons elvarrja a mega-opusz szálait, de aki még a Hyperion és Hyperion bukása környékén tette félre a sorozatot, saját…

Tovább

Dan Simmons: Hyperion / The Fall of Hyperion

A Hyperion az a Magyarországon méltatlanul elhanyagolt könyv, amit nem lehet elég sokszor bemutatni. Az endless induláskor már megtettük egyszer, de azóta nagyon sok év eltelt, ideje hát elővenni az ismeretőnket a gigantikus technobarokk űroperáról. (A cikk végén bónuszként a The Fall of Hyperion kivonata, linkkel a kritikára.) A szó ezennel rampioné.

Tovább

Dan Simmons

Dan Simmons az egyik legsokoldalúbb amerikai szerző: ugyanolyan mesterien ír horrort, mint krimit, a sci-fiben pedig nem egy megkerülhetetlen mesterművet tett le az asztalra. Az endless indulásakor szakavatott kollégánk, Béka állított össze róla egy alapos portrét, amit most brainoiz egészít ki az utóbbi évek fejleményeivel.

Tovább

Dan Simmons: The Fall of Hyperion / Hyperion bukása

Mielőtt Hyperion-múltidézésünk lendületét veszítené, célkeresztbe állítjuk a magyarul megjelent folytatást is. rampion elemzését a titoklebbentő alkotásról főleg azoknak szánjuk, akik visszariadtak a befejezetlennek tűnő első résztől, és szeretettel küldjük azoknak, akik kevéssé nyájas dolgokat gondoltak a szerzőről, amikor a legizgalmasabb résznél vágta el az eredeti sztorit.

Tovább

Dan Simmons: Hyperion

Az elfogultság szól belőlünk, de Dan Simmons Hyperionja az a regény, amit nem lehet eleget ajánlani. rampion ismertetője az endless homályba vesző kezdeteiből előásva kettős funkciót lát el: megpróbál újabb olvasókat toborozni a kilencvenes évek scifijének kiemelkedő darabjához, másrészt alapoz egy kicsit a sorozattá terebélyesedő indítóregény további részeiről szóló cikkekhez.

Tovább