Joe Abercrombie: First Law-trilógia

Posted In: Joe Abercrombie, könyv

1_bladeitselffinalwfoil-736071.jpgAz angolszász fantasy talán minden pánik dacára nem halott, csak éppen átlényegül. Az újgenerációs szerzők lelkes kliséborogatással, hús-vér karakterek hadával és vadul falható történetekkel érkeznek a boltokba – köztük például jelen cikkünk alanya, Joe Abercrombie. Rorimack Dr. House fantasy-alteregójáról, sárkányhiányról és piszkos írói trükkökről mesél.

Nincsenek benne sárkányok. Ez az egyetlen, amit hiányolni lehet Joe Abercrombie First Law-trilógiájából, egyébként minden más, amit csak szeretünk a fantasyben, megtalálható a három kötet egyikében. Kaland, utazás, mágia, harcok, szerelem – és jó nagy adag keserű, fanyar angol humor.

Abercrombie nem akarja megújítani a fantasyt, kényelmes, jól bejáratott játszótérként tekint a klisékre. Vad barbárnak ott van a Kilencujjú Logen, kényes nemesúrfinak Jezal dan Luthar, amazonnak Ferro, gonosz inkvizítornak Glokta, öreg, bölcs varázslónak Bayaz. Na de baj ez?

Nem igazán, sőt, a három kötet majdnem 1800 oldalát nem is a történet, hanem a karakterek viszik el a vállukon. Abercrombie minden hősét besűrítette egyetlen szóba, kifejezésbe, és innen bontja ki a szereplőket, hogy azok valódi, élő, élvezhető alakok legyenek.

1_bladeitselffinalwfoil-736071.jpgOtt van például Logen – Északföld retteget harcosa számára a legfontosabb: túlélni, bármi áron. Megkeseredett, rettegett veterán ő, akit azonban mindig megtalál a harc és a vér. És jaj annak, aki a Bloody Nine útjába kerül, legyen barát vagy ellenség. Ferro sárga szemeiben a bosszú lángja ég – egy olyan bosszúé, amely képes felperzselni még saját szerelmét is. Luthar leginkább minden este részegre inná magát kockázás közben, de aztán megtalálja őt a mágus, a szerelem, egy buzogány és egy olyan karrier, amiről álmodni sem mert volna. Vagy ott van Glokta, az inkvizítor. A fényes karrier elé néző ifjú harcosból a Birodalom börtöne két év alatt szörnyszülöttet csinált – saját bőrén tanulta ki a vallatás eszközeit. Olyan lelkesedéssel veti bele magát a munkába, mint Dr. House a gyógyításba – bár a sánta doktor hozzá képest nyájas emberbarát.

Kiszámítható szerepek, gondolnánk, de Abercrombie olyan ügyesen mozgatja őket, hogy egykettőre az első kötet végénél vagyunk, és csak hetek múlva döbbenünk rá, hogy igen, elolvastunk félezer oldalt, de az események még csak be sem indultak!

lastargumentofkings2.jpgÉs ezek után sem az fog számítani, hogy megtalálják-e a Magot, amelyen a világ sorsa múlik, megállítható-e Bethod, Észak királya, legyőzhető-e az ősidőkből előidézett szörnyeteg-harcos, elbukik-e az Unió. Mert ennél fontosabb, hogy sikerül-e Gloktának felkelni, vagy megenni a napi levesét, kivel jön össze Ferro (egyáltalán hagyja-e, hogy egy másik ember hozzáérjen),  Luthar szerelme mikor tör szét a férfi fején egy borosüveget, vagy hogy a Kutyaembernek és a seregét vesztett Westnek sikerül-e élve kikerekednie Észak rengetegeiből.

Ez nem azt jelenti, hogy nyoma sincs a kalandnak. Északi barbárok és birodalmi hordák, kincsvadászat és politikai intrikák – a szokásos, legyintünk, és ezt ki is használja az író. Mire kezdünk ráunni az eseményekre, hirtelen előáll egy olyan húzással, amit fantasy szerző nem követhet el. Mert… mert nem ez van előírva! Merész, piszkos, övön aluli húzások ezek, regényszereplőnek és olvasónak egyaránt.

best-served-cold.jpgEz az altatás azzal is jár, hogy sajnos sokszor a klisék győznek – ha nem lenne a humor, a véres, nagyon is valóságosnak tűnő harcok, nem lennének a szereplők apró csatái önmagukkal, akkor a főszálra (öreg varázsló egy vegyes társasággal felkutat egy nagyerejű tárgyat, hogy megmentse a világot a hatalmas, gonosz varázslótól) hamar rá lehetne unni. Ilyen szempontból a harmadik kötet legeleje a legveszélyesebb, de ahogy az Unió összeroppanni látszik az északi és keleti hordák között, hirtelen nem marad időnk az unatkozásra.

A First Law-trilógia nem váltja meg a fantasyt, de megismertet egy olyan íróval, akire érdemes odafigyelni, és akit érdemes olvasni. Odafigyelni már csak azért is, mert a napokban jelenik meg legújabb regénye (Best Served Cold), és olvasni már csak azért is, mert ősztől már magyarul is hozzáférhető a trilógia első kötete.

Linkajánló:

A szerző honlapja