Scott Sigler: Infected

Posted In: könyv, Scott Sigler

infectedcover.jpgAz endlessen már esett szó neten formálódó, verziószámokkal jelölt fantasyről, most következzen egy netes rádiójátékból született science-fiction könyv. Rorimack fertőzésekről, kék háromszögekről, és arról, hogy megfelelő tempó mellett nem döccenünk meg a logikai bukkanókon sem.

Tetszett az alapötlet, de túl romantikusnak találtad A burkot? Úgy érzed, az Alien-sorozat jól indult, de három rész bőven elég volt belőle? Szereted a testrablós történeteket? Scott Sigler könyve neked való.

Scott Sigler azzal szerzett magának hírnevet, hogy regényeit fejezetenként, ingyenes podcastepizódonként sugározza szét szerte a világban: mielőtt megjelent volna első könyve, már milliós hallgatótábora volt. Az Infected egy ilyen befejezett egyszemélyes internetes rádiójáték eredménye – voltaképpen az első kézzelfogható kötet. A rádiós előélet és az átgyúrt szöveg jót tett a regénynek: az eredmény több száz oldalnyi feszes, fegyelmezett próza.

Sigler nem újítja meg a scifit – jól bejáratott ötletekhez fordul. Az Androméda törzset keresztezi az első Alien-filmmel, és az egészet felpörgeti huszonegyedik századi sebességre.

Az amerikai nemzetbiztonsági szolgálat különös gyilkosságsorozatra lesz figyelmes: látszólag teljesen átlagos emberek egyik napról a másikra legyilkolják családjukat, majd titokzatos háromszögeket emlegetve végeznek magukkal. Murray Longworth és kis csapata, Margaret Montoya epidemiológussal teljes titoktartásban dolgozik. Nem tudják, terroristákkal vagy új biológiai fegyverrel van-e dolguk, egyetlen céljuk élve elkapni legalább egy elkövetőt (áldozatot?), vagy ha ez nem is sikerül, legalább odaérni, mielőtt a test végleg felemésztené önmagát.

Mindenközben Perry Dawsey is küzdelemre készül: a volt amerikai futballista testében ugyanis valamik növekednek. Márpedig Dawsey nem az a típus, aki csendben hagyná, hogy valakik megkaparintsák a testét – elhatározza, hogy küzdeni fog.

infectedcover.jpgSigler ügyesen adagolja az izgalmakat, sehol egy üresjárat, az alapjáraton is rohanó események egyre gyorsulnak, míg átpörgetjük a párszáz oldalt. A sebesség persze sok apróbb furcsaságon átránt – például miért van az, hogy az alapos, mikroszkopikus szintű biológiai adatmentés során (miközben megpróbálnak értékelhető információt nyerni az emberfeletti gyorsasággal komposztálódó testekből) mintha sohasem hallottak volna a folyékony nitrogénről?

Ám szerencsére hamar magunk mögött hagyjuk a realisztikus ábrázolás csapdájába belefutó kórbonctant, és már nem csak Perry Dawsey-ért izgulhatunk: a Kék Háromszögek rejtélye az egész emberiséget fenyegeti…

A Fertőzés angolul már olcsó, puha kötésű kiadásban is kapható (arra vigyázzunk, hogy egyes kiadásokban zavaróan apró a betű). Sajnos az ingyenes PDF lekerült a Random House oldaláról, de annak sem kell elkeserednie, aki ingyen szeretné megismerni Sigler művét. A hangoskönyv-változat (vagyis az összes eddigi podcastepizód letölthető a Podiobooks oldaláról – egészen pontosan itt található.

Linkajánló: kedvcsinálónak a könyv trailere.