Charles Stross: Halting State

Posted In: Charles Stross, könyv

halting_state_thumb.jpgHogyan rabol ki egy csapatnyi ork és sárkány egy virtuális bankot? Nem egy cyberfantasy vicc kezdődik így, hanem a skót sf prominens képviselőjének coolsággal telt, aktualitásokra is reflektáló regénye. flynn ismertet.

Nehéz nem szeretni egy ilyen regényt: több szálon játszódik, van benne egy csipetnyi cyberpunk, majdnem minden fejezetben belefutunk valami számítástechnikai szakzsargonba és egyébként is – az egésznek a nyelvezete annyira cool. Charles Stross valószínűleg élete legjobb sorait írta le a Halting State-ben, aminek bizonyos részeit valószínűleg magyarul sem érteném, de nem is érdekel. A cool-faktor egyszerűen mindent visz.

halting_state_large_uk.jpgA történet röviden: az edinburgh-i Hayek Associations-t kirabolják, de nem is akárhogyan. Nem mintha maga a cég átlagosnak lenne nevezhető: profilja különféle MMORPG-k gazdasági stabilitásának biztosítása. A történet elején szám szerint tizenhét ilyen szoftver pénzügyeiért felel, amikor egyszer csak megjelenik egy csapat ork meg egy sárkány az egyik játékvilág virtuális bankjában, kifagyasztanak mindenkit, majd lelépnek a létező összes pénzzel. Persze azonnal kitör a pánik, így nemsokára a helyi rendőrség egyik őrmestere, egy törvényszéki könyvvizsgáló és egy programozó dolgozik éjt nappallá téve azon, hogy kiderítsék, miképpen lehetséges egy ilyen volumenű terv kivitelezése. Mondanunk sem kell, hamar kiderül, hogy hiába fújtak meg közel harmincmillió eurót a Hayektől, a művelet csupán a jéghegy csúcsa…

A Halting State nem próbál túlságosan cyberpunk lenni, de a könyvben szereplő ötletekről könnyedén elképzelhető, hogy tíz év múlva könnyedén valósággá is válhatnak. A regény 2016-ban játszódik, amikor az autók egy részét már nem emberek vezetik, kamerák figyelik minden pillanatunkat, a rend őrei pedig speciális szemüveget hordanak, ami folyamatosan információkkal látja el őket a munkájuk során (ezt a virtuális hálózatot CopSpace-nek hívják, bár létezik például LawSpace is, de csak említésszinten jelentkezik). 2008-ban ez még akár hihetetlennek is tűnhet, de nem alaptalan. Elvégre gondoltuk volna 1998-ban, hogy az MMORPG tényleg akkora biznisz lesz mára, mint amekkora?

A regény cselekményvezetése izgalmas, annak ellenére is, hogy pofátlan lenyúlásnak tűnik a stílus szülőatyjától. A főszereplők szerethetőek, habár olyan közel sohasem is kerülünk hozzájuk, hogy teljesen beleéljük magunkat a helyzetükbe, így idővel sokkal inkább a háttér és a titok érdekli az olvasót és nem különösebben aggódik a karakterekért. A coolság olykor sok corporate bullshittel párosul, aminek szerintem már nem lesz sokáig létjogosultsága a modern cyberpunkban, vagyis ez nem válik a Halting State előnyévé, de a skót szleng, a csattanós szövegű mondatok és maga az alapötlet elég jó ahhoz, hogy habozás nélkül utánanézzünk Charles Stross további munkásságának a neten, és esetleg berendeljünk még egy-két könyvet tőle.

Linkajánló:

Rorimack ismertetője “szerepjátékosabb” szemszögből

Charles Stross blogja, sok érdekes szakmázással