Don Winslow: The Power of the Dog / Drogháború

Posted In: Don Winslow, könyv

Az endless thriller- és krimiellenőrző ügyosztálya ezúttal a drogzsaruk közé indul bevetésre, ügynökünk, fat.man jelentéséből pedig kiderül, hogyan néz ki az a regény, ami egyszerre tudja izgalmasan és kegyetlenül bemutatni a kartellek meg a korrupt rendőrök világát.

– El poder del perro – mondja halkan az egyik mexikói rendőr.

Drogkartellt szervezni vagy vezetni nem egyszerű. Harcolni ellene talán még nehezebb. Leginkább lehetetlen. Don Winslow a tűzvonalból ismerteti meg velünk mindkét oldalt a Drogháború (The Power of the Dog) című könyvében. Mondhatni odaver egyet. Vagy inkább sokat. Néha övön alul.

powerofthedog.jpgA szerző sajátos stílusát szoknom kellett, eleinte borzasztóan zavart az, hogy jelen időben ír, de harminc-negyven oldal múlva felvettem a ritmust és rájöttem, hogy ehhez a történethez elengedhetetlen. Ami először idegesített, a végére nagyon megszerettem (és fura is volt utána mást olvasni).
A fentiek, valamint a rövid mondatok meg a sok párbeszéd miatt veszett tempójúvá és nagyon filmszerűvé válik a történet. Érdekes kontrasztként ugyanakkor körülbelül harminc évet ölel fel. A minap arról beszélgettem egy barátommal, hogy emiatt nagyon jó sorozat lenne belőle.

A történet tehát a kábítószer körül forog, pontosabban a Mexikóból Amerikába áramló különböző drogokról, előállítóiról, kereskedőiről, terjesztőiről, a felvásárlóiról és nem utolsósorban a DEA (Drogellenes Ügyosztály) ügynökeiről. A fő szál Arthur Keller reménytelennek tűnő háborúja a drogkartellekkel, korrupt rendőrökkel, kormányügynökökkel és, ami nagyon fontos, önmagával szemben. Igazi egyedül a világ ellen hangulat.

Az író kiválóan mutatja be szereplőit és az életüket. Néhányuk szerethető, hétköznapi figura, már eltekintve a foglalkozásuktól. Érzéseik vannak, hisznek valamiben, akad kedvenc ételük vagy időtöltésük. Winslow nagyon hiteles karaktereket formáz, akármelyikükkel összefuthatna az ember egy bevásárlóközpontban. Nagy erőssége ez a könyvnek.
Óriási szerepet kap a hit – vallási és erkölcsi-morális szempontból –, a döntéskényszer, a döntések okai és eredményei, az elvek és bizonyos meggyőződések.
A szerző kegyetlen világot fest, a szereplők ebben próbálnak lavírozni és életben maradni, sokszor pengeélen táncolva. Találó a fülszöveg „a poklot nehéz elfelejteni” mondata.

winslow_droghaboru.jpgA kötet az Agave Könyvek gondozásában jelent meg, a borító a tőlük megszokott színvonalat képviseli; szerintem jól passzol a könyv hangulatához. A magyar címmel viszont nem vagyok kibékülve; a Drogháború elég snassz és ugyan teljesen jól kifejezi azt, hogy miről szól a könyv, az angol cím, a The Power of the Dog, mégis beszédesebb. Jó, nyilván nem lehetett az a magyar cím, hogy Az erősebb kutya b*szik.

Varga Bálint fordítása amúgy jó, elkapta a stílust, kellően nyers és abszolút hiteles, nekem tetszett (eltekintve néhány esetben a fegyverekkel kapcsolatos szavaktól, kifejezésektől, de hozzátartozik, hogy én fegyverbuzi vagyok, szóval ez nem mérvadó és tekintsük inkább kukacoskodásnak).

Végig úgy olvastam a könyvet, hogy nehéz volt letenni. Számomra a Drogháború igazi gyöngyszem, abszolút elfogult vagyok. A mű sodró lendületű, brutális, valósághű világot bemutató krimi.