Brian Wood: Northlanders

Posted In: Brian Wood, comic

Az ötlet legalább olyan egyszerű, mint amilyen nagyszerű: íme, a kilencedik századi viking világba helyezett krimi-saga. Gyönyörűséges képregénysorozat csúnya, szakállas, nagydarab emberekkel, valódi  történelemmel, és enyhén vérfoltos ismeretterjesztéssel. Jack értékel.

Vikingek. Forgasd egy kicsit a szádban a szót, mind egy nyelet finn vodkát, és asszociálj.
Mi juthat elsőre az ember eszébe? Jobb-rosszabb filmek, mint az Erik, a viking, a Pathfinder vagy a 13-ik harcos. Tucatnyi skandinávmetál banda. Szerencsésebbeknek a Björn-saga.

A fenti harmatgyenge felütés pusztán azt a célt szolgálta, hogy megoszthassam ezt a két linket, mert engem mindkettő szórakoztatott, ezért terjeszteni szeretném. Lesz még hasonló lentebb, nem bírom ki.

northlander_plague.jpgSzóval a Northlanders. Képregény, vikingekről. A felütés ott sem volt az igazi. Az első nyolc rész Sven történetét követte, aki valamilyen homályos oknál fogva ott hagyja jól fizető konstantinápolyi állását (és szuperszexi főnökasszonyát/szeretőjét), hogy belekössön a szülőfalujában zsarnokoskodó bácsikájába. A helyszín az Orkney-szigetek, az időpont i. sz. 980, az időjárás pedig zord (akárcsak a nagybácsi harcosai). Egyszerűen nem tudtam túllépni az értetlenségemen. Mi a fenéért hagyta ott hősünk a tutit, utazott keresztül Európán, ésatöbbi. Rendet rakott persze, illetve összejött egy hozzá hasonlóan számkivetettnek számító (de persze szuperszexi) vadásznővel, elvégre ő a főhős… aztán hirtelen váltott a kép, és az utána következő, egy- illetve többrészes sztorik szilárdan bebetonozták a Northlanderst az olvasandó képregények közé.

Az író Brian Wood 2007 novemberében így foglalta össze a koncepciót: “egy nihilista krimi-saga i.sz. 870-ből, amikor Anglia nagy része viking uralom alatt állt”. Aztán eltelt némi idő, és a koncepcióból sokkal több lett. A történetek azóta érintették egy Volga-menti kereskedőfalu élethalálharcát a pestissel és a téllel, a viking harcmodort (ez a 17. szám, a személyes kedvencem: a Crécy jutott róla eszembe), illetve a keresztény vallás térnyerését (kevésbé humorosan ábrázolva, mint a Björn-féle fenti linken).

northlanders3.jpgAkárcsak a Crécy esetében, itt is majdnem ugyanolyan szórakoztató-ismeretterjesztő jellegű képregényt kapunk (nem kérve számon a realizmust – azaz a vért, beleket és a szexjeleneteket). Az ártatlan nyolcvanas években Magyarországon tucatjával jelentek meg hasonlók: ilyenek voltak Zórád Ernő művei és a főleg francia eredetű történelmi képregények. A Northlanders a helyszínek és időpontok váltogatása, az érezhetően nagyon alapos háttértanulmányoknak köszönhetően sokkal komplexebb és érthetőbb világot/személyiségeket tár elénk, mint bármelyik vikinges film.

A rajzolók gyakran változnak – ez is segít a történetek ritmusváltásaiban. A Shield Maidens három női főszereplőjét (18-19. szám) a Neil Gaiman utáni Sandman-univerzumba, illetve a Desolation Jones-ba is bedolgozó Danijel Zezelj rajzolta meg: a sok feketével és szürkés árnyalattal teli képeit komolyan kell venni az előbb említett 17. szám (The Viking Art of Single Combat) száraz humora után.

northlanders.jpgA Northlanders tulajdonképpen nagyon komoly és intelligens képregény. Felnőtteknek írták.  A humor és vérontás csak eladhatóbbá teszi, de valójában a discoverys sorozatoknál ügyesebben és használhatóbban vezet végig Észak-Európa kora középkori történelmén, miközben mások mellett az aktuális történetív (The Siege of Paris) pragmatikus zsoldosvezére is eszünkbe idézi, hogy nagyjából ezer évvel ezelőtt (eddig i.sz. 760 és 1020 között ugráltunk) az emberek épp olyanok voltak, mint mi, csak korai, viharvert és nem épp jóléti kultúrák adta keretek között kellett létezniük.

Ui: Mellesleg a száraz… nem is száraz, hidegmegmunkált skandináv humor egyébként olyan csodálatos pályaművekben csúcsosodik ki, mint a Død snø (angolul Dead Snow, ők legalább nem lőtték le a poént, mint a magyarok a Náci zombikkal), a Rare Exports-filmek, vagy ez a gyöngyszem. Ezeknek ismét semmi közük nincs a Northlandershez, de halálian viccesek.

A cikk írása során a Toe Tag finn rapbanda szolgáltatta a háttérzenét.

Linkajánló

Brian Wood és a Northlanders tumblr-oldala