Neil Gaiman: Sandman – a sorozat

Posted In: endless

sandman_lg.jpgA Sandman magyar kiadásának tiszteletére összefoglaló Neil Gaiman elképesztő, elbűvölő, magával ragadó graphic novel sorozatáról, ami nem csak képregénytörténeti fordulópont sok szempontból, hanem az endless.hu szerkesztőségének életében is meghatározó mérföldkő.

Nehéz summázni Neil Gaiman kilenc éven át hömpölygő képregényfolyamát, ezért az (eddigi) utolsó kötet, az Endless Nights végén közölt összefoglalót egészítettük ki, amiért remélhetőleg senki nem orrol(t) meg ránk; mégis csak ők értenek hozzá a legjobban.

Megjegyzés: ennek az ismertetőnek az ősverziója már megjelent egyszer (nagyon, nagyon régen, az endlessponthu hajnalán), természetesen most feldúsítottuk némi aktualitással, már ami 2009 őszéig aktuális.

Figyelem! Természetesen egy befejezett sorozat áttekintése nem lehet spoilerektől mentes, bár törekedtünk rá, ezért ismertetőnk inkább azoknak szól, akik még nem kaptak rá a Sandmanre és nem tudják, kell-e ez nekik egyáltalán (javaslatunk: az érdeklődés első adandó jelére mindenki hagyja abba a cikk olvasását és folytassák a képregénnyel).

Death_SandmanA Sandman alapvetően tíz, majd sok-sok év után tizenegyre bővült képregénykötet („graphic novel”) összessége, amelyek eredetileg epizódonként jelentek meg 1987 és 1996 között. A saga főszereplője a Sandman, azaz a Homokember, akinek már a nevét is nehéz szépen és stílusosan, netán pozőrül magyarítani, hiszen a mi kultúránkban valahogy nem kapott kiemelt szerepet az álomhozó, aki homokot szór az emberek szemébe elalvás előtt. Álom, Morfeusz, the Lord Shaper és ki tudja, hányféle néven ismert még — egyike a hét örök-lénynek, az Endlesseknek. Zűrös „családként” működő csoportjukról, Morfeusz kálváriájáról szól ez a könyvsorozat.

A Sandmdeliriuman egyik fő erénye a mitológia, képregény, történelem, filozófia, irodalom és ezernyi apróság sajátos elegyítése. Univerzumában játszi könnyedséggel keverednek az istenségek, átlagemberek, a szárnyaló fantázia lényei, és a DC Comics hősei (a Sandman eredetileg az ő gázmaszkos bűnvadászuk volt, de megdöbbentő átváltozáson ment át Gaiman keze alatt). Szereplői hús-vér alakok (valószínűleg kevés képregényben szomorkodunk vagy rajongunk így főhősökért), története szerteágazó, mégis egységes, hatása pedig —az eddigi tapasztalatok szerint — mellbevágó. Dave MacKean csodálatos borítói külön emelik a hangulatot. (A mellékelt képeken az eredeti borítók láthatók, mert ezeket szeretjük a legjobban, de van több kiadás, jelen cikk eredeti változatában például az új, egységes sorozat is megtekinthető.)

Preludes & Nocturnes

s1Az első, bemutatkozó gyűjtemény. Morfeuszt egy angol szektavezér rosszul végződött rituáléja csapdája ejti, nem kevesebb, mint 70 hosszú évre. Szökése után kénytelen a romokból újjáépíteni álombirodalmát és visszaszerezni a hatalma alapját jelentő három tárgyat: a sisakját, az erszényét és az amulettjét — a Pokolból, Londonból és egy tébolyult bűnöző kezéből. A Sound of Her Wings című záró epizódban felbukkan Morfeusz nővére, a bájos Halál, és innentől kezdve a sorozat teljes sebességgel, stílusát végleg megtalálva száguld tovább. (Magyarul Prelűdök és noktürnök címen jelent meg.)

The Doll’s Houses2_2

Rose Walker története. Rose érzi, hogy valami nincsen rendben vele, de azt nem is sejti, mikor felszáll az Amerikába induló repülőre, hogy hamarosan rábukkan eltűnt öccsére, akinek külön világ tenyészik a fejében, megismerkedik egy álommal, eljut a sorozatgyilkosok konferenciájára, amúgy pedig örökre megváltozik az élete.

Dream Country

s3Négy rövid történet. A Calliope egy foglyul ejtett nimfa meséje, a Dream of a Thousand Cats a macskák eredetének igazi története, a Facade egy meghalni képtelen ex-szuperhős halálát meséli el, a Midsummer Night’s Dream pedig ékes arculcsapása mindenkinek, aki szerint a képregények szűk alsógatyás idiótákról szólnak, hasonló idiótáknak: a Shakespeare-darab szöveghű adaptációja és továbbgondolása World Fantasy-díjat nyert.

Season of Mists

s4

Morfeusz Pokolra száll, hogy kiszabadítsa egykori szerelmét, akit több ezer évvel ezelőtt ő maga ítélt erre a rettenetes sorsra. Lucifer azonban ekkor határozza el, hogy kiszáll a taposómalomból, és bosszúként az Álomra bízza az üres Pokol kulcsát. Miközben a világokon felbukkannak a visszatérő halottak, Morfeusznak meg kell találnia a pokol urának legtökéletesebb utódját.

A Game of You

s5Barbie igazi hercegnő volt a maga rózsaszín álomvilágában, ahol csodás barátok vették körül és hihetetlen kalandokban vettek részt. Azonban egyszer csak vége szakadt az álmainak, világa pusztulni kezdett, és barátai csak hatalmas áldozatok árán tudták visszahívni, hogy megakadályozza katasztrófát. A bonyolult helyzet még kuszábbá válik, amikor evilági barátai is elindulnak utána, méghozzá egy transzvesztita és egy valódi boszorkány társaságában.

Fables & Reflections

s6

Újabb mesegyűjtemény, kilenc remek történettel, többek között Amerika császáráról, egy vérfarkasról, a párizsi kommünről és Harún al-Rasidról, akinek Bagdadban játszódó, csodaszép története mindkét iraki konfliktus idején szomorú aktualitást kapott. Talán a legütősebb képregény-antológia a sorozatban.

Brief Livess7

Delírium, a legfiatalabb testvér megpróbálja felkutatni bátyjukat, Pusztítást (Destruction), aki pár száz éve egyszerűen szögre akasztotta hivatását és nyomtalanul eltűnt. Morfeusz elkíséri, és a számtalan életveszélyes kaland során, egy nagy út végső állomásaként ő maga is megváltozik. Istennők, istenek és egy kutya.

World’s End s8

A chauceri hagyományok előtt fejet hajtó gyűjtemény egy világokon túli vendégfogadó utasairól szól, akik különös történeteket mesélnek egymásnak. A kötet végén feldereng a sorozat komor végkifejlete. Történetekbe ágyazott történetekbe ágyazott történetek egyetlen hatalmas történet részeként…

The Kindly Ones

s9Morfeusz kapcsolata gyermekével, Orfeusszal sohasem volt bonyodalmak nélküli. Olyannyira nem, hogy a fúriák, akiket senki sem merészel néven nevezni, joggal állhatnak bosszút Orfeusz miatt…. annak apján. A könyv egy sötét összeesküvésről mesél; cselekménye a Földön és más világokon bonyolódik, ahol sem az Álom, sem az álomvilág nincsen biztonságban, de azok sem, akik közel állnak hozzá.

The Wakes10

A világ legkülönösebb gyászszertartása és halotti tora, valamint William Shakespeare A vihar című drámájának igaz története.

Endless Nights

endlessnights.jpgA sorozat befejezése után hét évvel, 2003-ban jelent meg a hét pazar kiállítású történet az Endlessekről, Velencéről, egy őrült lányról, tizenöt borzalmas pillanatról, egy jövőbéli háború relikviáiról, egy középkori, egy mai és egy nem evilági szerelemről, meg egy kertről, ahol a végtelenbe ágaznak az ösvények. Kellemes kötet, de nem a régről ismert mellbevágó élmény.

The Absolute Sandman

absolute_s1Egy igazán grandiózus vállalkozás: a képregényipar felnőtté válásának hajnalán debütált Sandman többször is áldozatul esett a korabeli faxolós időknek és a nyomdatechnika hiányosságainak. Az Absolute… sorozat ezt a csorbát próbálja kiköszörülni a minőségi papírral, a digitálisan felújított színekkel, az eltűnt mondatfoszlányok pótlásával és egyéb érdekességekkel. A rendkívül drága, impozáns és fizikailag is óriási első kötet az első 18 részt gyűjti össze. A cikk első megjelenése óta az Absolute Sandman összes (4) kötete megjelent.

Kapcsolódó történetek

Neil Gaiman’s Midnight Tales

Elszórtan publikált történetek gyűjteménye. Az Alan Moore-féle Swamp Thinghez kapcsolódó két mese mellett felbukkan a szintén gyakori (Moore-nál is fel-feltűnő) John Constantine, illetve helyet kapott a Sandman sorozat fővonalához szorosan nem kapcsolódó, gyönyörűségesen illusztrált történet Morfeusz rabságának idejéből: az igazi (emberi) Sandman egy bizarr angol estélyen túlvilági névrokonával akad össze…

dhThe Dream Hunters

Nem képregény, hanem bámulatosan illusztrált képeskönyv — Jositaka Amano munkája — egy japán népmese alapján, melyben egy fiatal szerzetes szerelmi bánatában felkeresi az Álomvilágot. Szomorú és szép történet.

Death: The High Cost of Living

Morfeusz elragadó testvére, a gót kislányra emlékeztető Halál két külön füzetet kapott. Az első egy olyan napról mesél, amikor Halál — jó szokása szerint — emberként jár közöttünk, hogy megtapasztalja, milyen az élet, melyet itthagyunk, ha egyszer — végezetül — találkozunk vele. A gondok ott kezdődnek, hogy néhányan ismerik a szokásait, és megpróbálják elfogni őt.

Death: The Time of Your Lifedeath_time

A Game of Youban megismert leszbikus pár, Hazel és a rocksztár Foxglove gyermeke körül bonyolódó történetben, nem meglepő módon, felbukkan Halál is, de nem úgy, ahogy a szereplők várnák.
(Megjegyzés: Mindkét Death-füzet kellemes — és igen szép kiállítású — darab, de egyik sem olyan stílusteremtő, mint a Sandman volt.)

Absolute Death

Az Absolute Sadmanhez hasonlóan 2009 őszén egy kötetbe gyűjtötték a Death-történeteket, a két különállót és a Sandmanben megjelenteket is (Sound of Her Wings,  Façade, Death and Venice), kettő soha nem publikált sztorival kiegészítve.

The Books of Magic I.

A kamasz Timothy varázslóvá érését feldolgozó sorozat első néhány története. Gaiman később nem írt a sorozatba, de hála neki ebben a kötetben Morfeusz és John Constantine mellett több ismerős arc is felbukkan.

The Dreaming

Miután Gaiman lezárta az alaptörténetet, a DC néhány szálat folytatott tovább, nélküle (de az ő engedélyével és tanácsaival). Mivel azonban a sorozat az egykori mellékszereplőkre koncentrál, mindenképpen hagy némi hiányérzetet maga után.