A Demokrácia első fordulójának megfejtése

Posted In: Nincs kategorizálva

Egy ideje látható oldalt, a sidebarban az endless.hu tesztelés és eszkábálás alatt álló fícsörbe rejtett miniajánlója, Demokrácia néven. Az első – rendhagyó módon mindenféle nyeremény és álságos hercehurca nélküli – tippjáték szövege a következő volt:

Vélhetőleg gyilkos gázüstökös zúg a Föld felé, közelg az Apokalipszis, holt lelkek tárgyalják emelkedett stílusban a múltat, jelent, jövőt. Ez egy igen jó novella kivonata. Ki lehet a novella szerzője?


A lehetséges válasz pedig az alábbiak közül kerülhetett ki:

  • William Gibson (8%)
  • China Miéville (12% – nem 14%, mert egy szavazat érvénytelen volt ;))
  • Alan Dean Foster (18%)
  • Viktor Pelevin (28%)
  • Edgar Allan Poe (34%)

A helyes válasz pedig – dobpergés, csinnadratta, lengeruhás lányok, konferanszié, reflektor…

Hölgyeim és uraim! Edgar Allan Poe! A szóban forgó, több szempontból megdöbbentően időtálló, pontosabban időtlen novella pedig nem más, mint a “THE CONVERSATION OF EIROS AND CHARMION“, mely itt, a link alatt akár rögvest el is olvasható. Jó szórakozást – és gratulálunk a helyes választ bejelölőknek! (Az e-textben az írás 1850-es keltezésű, ám mivel hősünk már egy évvel korábban elhunyt, méghozzá titokzatos körülmények között, ez vélhetőleg a publikálás dátuma. Bár ugye Poe-ról van szó… ki tudja…)

Nota bene, természetesen megeshet, hogy a listánkon szereplő többi szerző is írt már nagyon hasonló tematikájú novellát. Elvégre például (a régebbi) Gibsonnál is simán beszélgethetnének agykártyákban megörökített tudatok a Föld halálának küszöbén, Pelevinnél pedig egyenesen bevett dolog, hogy jógi módjára a feje tetejére áll a világ és a világkép, s úgy vigyorog magára gunyorosan egy tükörbe, ami nem más, mint maga az olvasó… ha úgy nézzük… no, ezt inkább ne ragozzuk tovább, mert gyógykezelés lesz a vége egy orosz elmeklinikán. 😉 A lényeg a lényeg: mi bizony Poe novellájára gondoltunk – de igyekeztünk úgy válogatni a többi opciót is, hogy ne legyen túl egyszerű a választás.

Köszönjük a megtisztelő figyelmet, a tippelést, a drukkolást és az érdeklődést – és várjuk Önöket szerettetel a hamarosan induló második fordulóban!