Arturo Pérez-Reverte

Posted In: Pérez-Reverte, portré

384px-arturo_perez-reverte.jpgRejtély, krimi és némi misztikum délvidéki stílusban, néha grátisz duplacsavarral. Az endless indulásakor már bemutattuk Spanyolország egyik legolvasottabb szerzőjét, de az azóta eltelt évek alatt számos új könyvet írt, a régebbiek közül pedig néhány megjelentek magyarul. A régi portré teljesen átírt, szétbotoxozott és kibővített változatát szintén brainoiz szállítja.

Arturo Pérez-Reverte spanyol író, aki szülőhazájában az egyik legismertebb szerzők egyike. Könyveit 28 nyelven adták ki eddig, több regényéből film is készült.  A Real Academia Española, a Spanyol Királyi Akadémia tagja 2003 óta; a testület egyik legfontosabb feladata a spanyol nyelv gondozása.

1951. november 24-én született Cartagenában. Pályafutását haditudósítóként kezdte, később a spanyol állami televízióban bukkant fel, mint háborús riporter. Rövidebb írásai a mai napig rendszeresen megjelennek a nagyobb lapokban.

Krimik, kalandok, titkok

384px-arturo_perez-reverte.jpgPérez-Reverte legtöbb könyve krimi (netán thriller, kinek mi tetszik) vagy történelmi kalandregény, esetleg történelmi témán alapuló modern krimi. Itt nyilván alapkövetelmény a fordulatos cselekmény, de külön jó pont a plusz csattanó vagy a könyv végére időzített meglepetés: a Club Dumas kifejezetten zseniálisan sikerült ebből a szempontból, és a Flanders Panel sem sokkal marad le mögötte. Nem véletlen, hogy Pérez-Reverte krimijei közül ez a kettő a mai napig nagyon népszerű és a sokadik kiadásnál tart.A thrillerek komoly problémája, hogy a pörgő cselekmény néha teljesen elnyomja a szereplőket, vagy klisés papírmasé-figurákat mozgatnak túl jó ismert helyszíneken. Pérez-Reverte kifejezetten életszerű, kedvelhető fő- és mellékszereplőket mozgat, és további érdeme, hogy alaposan utánajár választott hátterének, legyen az a  könyvkötészet, tengerészet, restaurálás vagy vívás. Külön jó pont, hogy minden könyve Spanyolországban játszódik (a történelmi regényei az éppen fénykorát élő spanyol birodalom különböző pontjain), ezért kifejezetten kellemes változatosságot jelenthetnek azoknak, akik már unják az amerikai sztorikat, ezért valami másra vágynak (és oda-vissza többször  elolvasták az összes skandináv krimijüket).

Regények

Pérez-Reverte első könyve 1986-ban jelent meg, ez volt a Napóleon korában játszódó El Husar (1986) (A huszár).

Az El Maestro de Esgrima (1988) (magyarul A vívómester, Európa Kiadó, 2003) szintén marad a múltban,  pontosabban a 19. századi Madridban, ahol a város utolsó vívómestere keveredik egy szövevényes összeesküvésbe. Spanyolországban film is készült belőle.

flandes.jpgAz igazi siker a harmadik művével ütött be: ez volt a La Tabla de Flandes (1990) (magyarul: A flamand tábla rejtélye, Helikon, 1996), ahol Pérez-Revertének sikerült megtalálnia a sikeres kombinációt. A  kilencvenes évek Madridjában játszódó történet egy régi festménybe kódolt titokzatos üzenet és egy történelmi rejtély körül bonyolódik, van benne sakkjátszma, esős város, rejtély és izgalom. 1994-ben Kate Beckinsale és John Wood főszereplésével film is készült belőle.

Edumasclub.gifzután következett az egyik legismertebb műve, az El Club Dumas (A Dumas-klub, megjelent magyarul 2005-ben), ami kicsit Umberto Ecós irodalmi játék és krimi egyben, nagyon ügyesen lebegtetett misztikummal (vagy annak látszó elemekkel), okkultizmussal és kiégett könyvdetektívvel.  Polanski filmet is készített belőle Johnny Deppel, amiből remekül kiderült, milyen sokat tett hozzá a regényhez a Dumas körül bonyolódó irodalmi szál – enélkül A Kilencedik kapu egyszerű krimi lett, semmi több.

A La Piel del Tambor (1995) (angolul The Seville Communion, magyarul megjelent Dobpergés Sevillában címen 2005-ben) ismét krimi volt, mai szemmel nem túl hihető hackerkedéssel, remek mellékszereplőkkel és a szépen megfestett Sevillával. Nem különösebben erős könyv, főleg A Dumas-klub után, de annak, aki szereti a szerző stílusát, ajánlott olvasmány.

A La Carta Esférica (2000) (A tengerészeti térkép, angolul The Nautical Chart) inkább thriller, hálás történelmi alapokra helyezve. Az elsüllyedt spanyol kincseshajó utáni hajsza a noirosan leromlott Dél-Spanyolország kikötőibe visz. Spanyolországban film is készült belőle.

queenofthesouth.jpgA La Reina del Sur (2002, magyarul megjelent A Dél királynője címen) egy krimi és egy dokumentumregény ötvözete Dél-Spanyolország alvilágáról. Valószínűleg nem a szerző legsikerültebb munkája, pedig kifejezetten egyedi a háttere.

A Cabo Trafalgar (2004) a trafalgari csatáról szóló munka.

Az El pintor de batallas (The Painter of Battles – 2006) már teljesen elkanyarodott a krimiktől. A történet a spanyol tengerpart magányos tornyában éldegélő háborús fotóriporterről szól. Magány ide vagy oda, Falques hiába próbál megszabadulni a munkája során átélt szörnyűségek emlékétől, ráadásul felbukkan egy férfi, aki azt állítja, hogy a riporter egyik képe tragikusan megváltoztatta az egész életét. A hálás alapötlet ellenére a kritika nem fogadta túl lelkesen a kevés szereplős, filozofálgatós kamaradrámát, ami sokat épített a szerző saját háborús tapasztalataira.

Alatriste  kapitányalatriste.jpg

Pérez-Reverte munkásságában külön halmaz a főleg fiatalabbaknak szóló történelmi sorozata, ami a 17. századi Spanyolországban (később Európa egyéb tájain) játszódik, és Alatriste kapitány, a becsületes és egyenes kardvívómester kalandjait meséli el. A műfaji követelményeknek megfelelően természetesen nem hiányozhatnak a kor fordulópontjaiba illesztett rejtélyek és az izgalmak, az ádáz kardpárbajok, a gyarmatokról behajózott kincsek, a németalföldi csatározások, a levantei kalózok, madridi intrikák, romantikus szerelmek és ármánykodó gonoszok.

A sorozat kötetei:breda.jpg

El Capitán Alastriste (1996), magyarul megjelent 2007-ben, Alatriste kapitány kalandjai címmel az Ulpius-ház kiadónál. A sorozat többi része (egyelőre?) még várat magára itthon, de szerencsére azok, akik esetleg megpróbálkoznának a jóféle swashbuckler kalandokkal és tudnak angolul, külföldről begyűjthetik a teljes sorozatot. 2007-ben jutott el a mozikba az első regényből készült film, Viggo Mortensennel a címszerepben.

Limpieza de Sangre – Purity of Blood

El sol de Breda – The Sun Over Breda

El oro de Rey – The King’s Gold

El caballero de jubón amarillo – The Cavalier in the Yellow Doublet

Corsarios de Levante – Pirates of the Levant

Linkajánló

A szerző honlapja spanyolul

A szerző honlapja angolul