Jonah Hex

Posted In: comic

jonahhex1.jpgA DC univerzum (anti)westernhőse hosszú és viharos múltra tekinthet vissza, mind hivatalos megjelenéseit, mind fiktív életét tekintve. Következzen Jack ismertetője egy öntörvényű, rendkívül csúnya és természetesen halálos kezű vadnyugati igazságosztóról.

Hölgyeim és Uraim, kiváló és híres embert köszönthetünk körünkben. Íme, a közismert fejvadász és a dicső déli államok lovasságának egykori dísze, Mister Jonah Hex.

A fenti bemutató egy rosszfiú szájából hangzik el, akit aztán később Mister Jonah Hex annak rendje és módja szerint kilyuggat. Mások ronda fattyúnak vagy istentelen mészárosnak becézik: ebből is látszik, hogy Mister Hex valódi celeb a Vadnyugaton, egy igazi szuperhős, habár nem olyan fotogén, mint várnánk. Ami azt illeti, a modorát sem a kor divatos szalonjaiban csiszolták ily selymesre. Ha vizualizálni szeretnéd, vedd elő Clint Eastwoodot, a szokásosnál mogorvább arckifejezéssel.

Kezdetnek talán célszerű nagy vonalakban áttekinteni hősünk életrajzát. 1838-ban született Coloradóban. Anyja korán lelépett egy kereskedelmi ügynökkel, (mivel) apja egy részeges tahó volt. Az öreg verte a fejébe azokat az egyszerű szabályokat, amelyek szerint azóta is él (és öl). Soha ne verj át senkit. Ne hazudj, ne lopj és ne hajolj meg senki kedvéért. Sose áruld el a beléd vetett bizalmat. Ne okozz fájdalmat, csak ha a helyzet igazolja. És ne tiszteld apádat, mert már mindegyik szabályt megszegte. A vén Woodson Hex aztán a Kaliforniába vezető út felén otthagyja Jonah-t az apacsoknak útadóként. A fiú két évet tölt ott, mielőtt az ilyenkor szokásos dramaturgiának megfelelően megmenti a törzsfőnök életét, és rabszolgából a törzs tagjává válik. A törzsfőnök fia féltékeny lesz (többek között a szintén standard szerkezeti elemként megjelenő szép indián lánnyal bimbódzni kezdő szerelem miatt), és a kajovák csapdájába csalja. Tizenkét évvel és egy polgárháborúval később Hex visszatér az apacsokhoz, hogy párbajra hívja, amiben győz, de a törzsfőnök szerint sportszerűtlenül, ezért egy izzó vassal megdolgozzák a fél arcát. Éééés ezzel szinte kész is az antihős: bárkit (majdnem mindenkit) megöl, ha okot talál rá, bosszúálló angyalként suhan végig a prérin, rettegést csepegtetve istenes és istentelen emberek szívébe. Előbbieket azért ritkábban lövi le. Vagy darabolja fel egy késsel. Esetleg fejszével. A kutyák elé sem veti őket. Az akasztásról nem is szólva. Az élve elégetést pedig tényleg csak akkor alkalmazza, ha morcos.

Mint mondtam, nem szimpla pisztolyhőssel van dolgunk: Hex elképesztő húzásokra képes. Gúzsba kötve, fejjel lefelé lógsz egy kiszáradt fáról a sivatag közepén? Harapd át a téged kóstolgató keselyű nyakát, hogy a csőrével nyiszatold el a kötelet. Az alattad acsargó kojotok tompítják az esést, aztán elrugdoshatod őket.

A félreértések elkerülése végett: Jonah Hex, a képregényfigura 1972-ben született és 1977-ben érdemelte ki először, hogy önálló füzetben (Vol. 1., 92 rész) jelenjen meg. Ez utóbbi sorozatot 1985-ben szüntették meg. Jonah Hex megjelent a Crisis on Infinite Earths ciklusban, több tucatnyi egyéb képregényben (pl. Batman, Superman és kevésbé ismert hősök oldalán vagy ellen), illetve még egy saját, 18-részes kiadásban is. A kilencvenes években három Joe R. Lansdale által jegyzett történetben vették elő: zombikkal és más állatfajtákkal küzdött ismét csak a vadnyugaton. A modern Jonah Hex képregény (Vol. 2.) első része 2005 novemberében jelent meg, és most a 28-ik résznél tartunk. Jó pár rajzoló közreműködött idáig, így Jonah Hex majd minden része új látványvilágot kínál az előzőhöz képest. Szerencsére az írók, Gray és Palmiotti kerülik az igazán misztikus és a western stílustól idegen témákat – talán az egyetlen kitekintés a 22. részben történt, amikor Hex érintőlegesen belekeveredett Thomas Alva Edison és Nikola Tesla harcába.

Jonah Hex szórakoztató igazságtevő: szórakoztató a maga módján és általában igazságot tesz a maga módján. A képregényben megjelenő vidék és lakói talán csak egy vonással kevésbé öntörvényűbbek Hexnél, így a viszonylag gyakran bekövetkező konflikutshelyzetek megoldása szinte kivétel nélkül emberhalállal történik. Felmerül a gondolat, hogy ha a szürkekabátos fejvadász kalandjai sokáig folytatódnak, valószínűleg alkalmunk lesz egy Punisherhez vagy Hulkhoz hasonló vadhajtás Jonah Hex-képregényben olvasni az utolsó élő emberről a földön.