Evil Dead the Musical

Posted In: Bruce Campbell, lila köd

evildeadmusical.jpgKövetkezzen az első olyan musical az endlessen, ami közel egyforma arányban tartalmaz lírai dalokat és lemészárolt démonokat. Függöny fel, kezdődik Jack előadása, hogy a végén remélhetőleg együtt, boldog mosollyal, láncfűrészeinket lengetve táncoljunk bele a naplementébe.


A zenéről beszélni olyan, mintha építészetre akarnál táncolni.
(Steve Martin
)

1981-ben járunk. Sam Raimi megszüli az Evil Dead című filmet. Megszüli, mondom. Ő írta a forgatókönyvet. Ő rendezte. Ő a producer. Ő felel a különleges effektusokért. Ja, és statisztál is benne, plusz ő a Gonosz Hangja. Azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy ő dúdolja a főcímdalt, csak túl szerény volt ahhoz, hogy feltüntesse magát.
Az Evil Dead nem volt túl népszerű az amerikai forgalmazók körében, mivel túl erőszakosnak találták – végül egy európai forgalmazó vállalta a kockázatot. A filmet betiltották többek között Németországban, Finnországban és Izlandon – nagyrészt emiatt is kezdték el kalózmásolatokban terjeszteni. Mára az Evil Dead a horror klasszikusává vált, főszereplő Ash (Bruce Campbell B-színész érzékeny alakítása) pedig kultfigurává. Ahh, 1981, az ártatlanság kora. A Star Wars barkóinak leáldozott, de a Terminátorra még három évet kell várni.

A történet szerint öt főiskolai hallgató (ábécé-, nem pedig elhullási sorrendben: Ash, Cheryl, Linda, Scott, Shelly) egy hét együttlétre érkezik egy elhagyott kunyhóba az erdő közepén. A kunyhóban megtalálják a Naturam Demontumot, azaz a Holtak Könyvét*, a pincében pedig egy szalagos magnót, amin egy rémült hangú úr rövid áttekintést ad a könyvről, aztán felolvassa az invokációt. A holtak/démonok felélednek. A fák is. Utóbbiak megerőszakolják Cherylt. A fák. Igen. Cheryl démonná változik (nem is csodálom). Egy ceruzával bokán szúrja Lindát. Shelly szintén démonná változik. Scott szétcsapja egy baltával, aztán elindul, hogy kivezető utat találjon a fák között. Ohohó, ugyeugye. Ohohó. Ash közben rájön, hogy Lindát is megszállták. Scott visszajön, de a fák meggyepálták őt is, halálán van (egyéb erőszakról nem esik szó). Ash kempelni kezd Cheryllel és Lindával, egyéb démonokkal, majd jő a hajnal, Ash az egyedüli túlélő (vagy mégsem? Sam Raimi gonosz, túlvilági kacajt hallat).

Az Evil Deadből aztán trilógia lett, természetesen borzasztóan rossz történetekkel, alakításokkal és effektekkel, de éppen ezek miatt nem tűnt el a süllyesztőben. Ezért lett kultfilm. És így juthatott eszébe néhány kanadainak 2003-ban, hogy színpadra alkalmazza, sőt: a trilógia első és második darabját felhasználva musicalt írtak belőle, melyet inkább a 1987-es második rész paródiáit követve dolgoztak ki.

2004-től játszották Torontóban és 2006-tól New York egyik off-Broadway színházában. Zajos siker, és nem kevéssé véres. Az első három széksor az ún. Fröccs Zóna: a színpadi művér általában beteríti azt a területet. A nézők elkapkodják az első három sorba szóló jegyeket. A zenét és a szövegeket tapasztalt mesteremberek rakták össze, jól bevált zenei megoldásokat alkalmazva, így természetesen vannak bennük verbális és zenei viccek, egyszóval elképesztően szórakoztatóak és a hanganyag beeszi magát az ember fülébe.

* A folytatásban és a musicalben Necronomicon. H.P. Lovecraft-hatás.

evildeadmusical.jpg

A főbb dalok listája

Első felvonás

Cabin in the Woods – Mindenki énekel; boldogan várják a közelgő kellemes pihenést. Az a klasszikus, hányingerkeltően vidám musicalbetét.

Housewares Employee – Ash és Linda duettje. Mindketten az S-Martban dolgoznak. Nagyon szerelmesek lettek egymásba árufeltöltés közben.

It Won’t Let Us Leave – Lírai dal, melyben Cheryl szomorú, mert nem mehet haza. Pedig szeretne.

Look Who’s Evil Now – Cherylt megszállják a démonok és szétcsap a társaság tagjai között. Tudod, az a rész, amikor megnyomorítja Lindát egy 2H-s cerkával.

What The Fuck Was That? – Ash és Scott stratégiai értekezleten elemzik a helyzetet, és megosztják egymással a közeljövőre vonatkozó terveiket.

Join Us – Cheryl, egy gonosz kandáriai jávorszarvasdémon és a démonok kara veti össze a bevásárlóközpont-alkalmazotti lét és a démoni életvitel előnyeit és hátrányait.

Good Old Reliable Jake – Jake és Annie társalgása előbbi pozitív személyiségjegyeiről.

I’m Not a Killer – Ash áriája erkölcsről és szerelemről, miközben egy láncfűrésszel feldarabolja Lindát.

Második felvonás

“Bit-Part Demon” – Ed, a démon szomorú, mert jelentéktelennek érzi magát. Annie megnyugtatja. Aztán Ash megöli.

All the Men in My Life Keep Getting Killed by Candarian Demons – Annie a sorsról énekel és persze a férfiakról az életében, akiket kinyírtak a kandáriai démonok (gondolom, ez a rész meglepett most), miközben Ash és Jake biztosítja a görög kórust a háttérben.

Ode to an Accidental Stabbing – Annie leszúrja Jake-et. Jake-nek fáj. Szemrehányást tesz Annie-nek. Annie szabadkozik.

Do the Necronomicon – A kandáriai démonok tánc- és énekkarának előadása a Necronomicon tiszteletére. Diszkós.

It’s Time – Ash és a démonok legsürgetőbb feladataikról vitatkoznak. Ash démonhentelést vizionál, a démonok Ash-hentelést.

We Will Never Die – A kandáriai démonok karrierelképzeléseiket ismertetik. Van benne egy ilyen hosszú, nyolcvanas évekbe illő progresszívrockos gitárszóló.

Blew That Bitch Away – Ismét az S-Mart bevásárlóközpontban vagyunk: a vásárlók lenyűgözve éltetik Ash-t, aki előttük végzett ki egy hirtelen megjelenő démont.

Groovy – Zárókép. A hős ellovagol a napfelkeltébe.

Linkajánló:

Hivatalos honlap

Bruce Campbell honlapja

Hallgassunk bele az Amazonon (x)