FORDÍTÁS

Dan Simmons:

Endymion
Teaser a regényből

BUGYOR II

Do you like horny bunnies?
Anime-ajánló

Variációk egy történetre
Tréfás fejtörő

Variációk egy történetre

avagy mindenki másképp egyforma

Az alábbi kis vázlatok egy mindenki számára jól ismert (film)történet különféle műfajokba átírt változatai. Vajon mi lehet az eredeti?Notte Napolino

Olasz neorealizmus

Niccolò a nápolyi csapágygyárban gépkezelő. Anyja magatehetetlen, apját tíz éve elvitte a szívroham, ő maga pedig alkoholista. Signor Fabbro, az üzemvezető megfenyegeti, hogy kirúgja. Niccolò a kocsmában megismerkedik Marcóval és Tatianával, a két munkanélküli kommunistával. Mikor kimennek vizelni, Niccolò leüti Marcót, és elviszi magával Tatianát. Együtt bolyonganak az éjszakai Nápolyban, ahol többek közt találkoznak egy koldussal, egy virágárussal és egy melankolikus betonkeverővel. Hajnalban Niccolò visszamegy a gyárba, ahol közlik vele, hogy kirúgták. Meg akarja verni Signor Fabbrót, de a munkavezetők lefogják és kihajítják. A záróképen Niccolò egy féltengelyt húz maga után a gyár előtti poros grundon, miközben egy szakadozott kommunista plakátba kap bele a szél.


Pont Neuf

Francia újhullám

A film Neuf, a fiatal párizsi nihilista története. A kezdőjelenetben Monsieur Forge, a kerületi rendőrparancsnok tíz percig áthatóan nézi Neuf-öt, miközben a kamera forradalmi vágástechnikával váltogat a két arc közt. Neuf szótlanul ül, és arra sem reagál, mikor Forge kekeckedve megkérdezi, miért visel túzokot az orrában.

Vágás. Neuf az utcán lófrál, és találomra leül a Café de Lapin teraszára, egy beszívott alteros egyetemista lány mellé. A lányt Trois-ak hívják, és kizárólag metaforákban beszél. Felmennek a bérelt szobájába és szeretkeznek; Trois a csúcsponton egy pockot dörgöl Neuf szemöldökéhez.

Délután. Neuf a Notre Dame tornyait számolgatja, balról jobbra, majd jobbról balra haladva. Ezt sokszor megismétli, miközben a bal fülét egy Mallarmé-vers morze-ritmusára csavargatja. Leszáll az éj. Neuf felkel a Notre Dame előtti padról és lézengeni kezd. Kihúz a csatornából egy Laurence nevű csövest, aki holtrészegen azt mormogja: „Csak a holtak élnek, Gitta” — majd a zsebéből kiesik egy Mao-Ce Tung-kötet. Neuf bemegy egy bérház udvarára, ahol meglát egy macskát. Próbálja hívogatni, de mikor közelebb megy, csak egy salátát talál a helyén. Ebben a pillanatban megérkezik Mr. Forge. „Megtaláltuk az ágy alatt a sprotnit” — mondja, és letartóztatja Neuf-öt. Neuf hóna alatt a salátával beszáll a rabomobilba.


Végóra

Bergman-film

Johann Andersen fiatal, megfáradt író, aki egy fjordban lakik 4000 méter magasan. Vendégül érkezik hozzá régi barátja, Morgensson és annak lánya, Trenighet. Leülnek teázni a teraszra. Szótlanul gubbasztanak félórát, miközben fejük felett egy fekete sirály köröz. Trenighet egy veleszületett rendellenesség miatt csak tasmánul ért, de így sem beszél. Telefonál Smed, a ház tulajdonosa, és a bér után érdeklődik. A vacsora csendben telik. Éjszaka Andersson és Trenighet egyedül marad a ház nappalijában, és Trenighet elmondja tasmánul a Kalevalát. A háttérben megszólal egy Bach-csellószvit, majd a Halál jelmezében bekopogtat Smed, és elviszi Andersent.


Pista megcsinálja

Szocialista realizmus, 50-es évek

1918-at írunk. Új Pista a kelenföldi kenyérgyárban cefre-adagoló. Rendszeresen összekülönbözik főnökeivel a rossz munkakörülmények miatt. Egyik este beül a kocsmába, és már épp leinná magát, mikor fölkelti a figyelmét két idegen, akik az értéktöbbletről beszélgetnek. Megszólítja őket, de azok nyomban elhallgatnak. Másnap délelőtt rendőrök jelennek meg a gyárban, és beviszik Pistát az őrsre, ahol Kovács őrmester érdeklődni kezd újdonsült barátai felől. Pista nem árul el semmit, mire szabadon engedik. Pár nap múlva telefonon keresi a két kocsmabeli idegen. Kiderül, hogy a kommunista párt aktivistái, és meghívják az egyik gyűlésükre. Pista hamarosan tagja lesz a sejtnek. Megismerkedik Murva Lőrinccel, aki bevezeti őt az agitprop rejtelmeibe, illetve Atyafi Szerénkével, a csinos elvtársnővel. Pista ettől kezdve a mozgalmi élet lázában ég. Olyan értékes párttag les belőle, hogy Murva Lőrinc elhatározza, elviszi őt az illegalitásban élő Rákosi elvtárshoz. A nagy ember épp a Marx-összes 15-től 42.-ig terjedő köteteit olvassa, mikor belépnek hozzá. Férfias szocialista fúvósakkordok csendülnek fel a szimfonikus zenekaron. Rákosi elvtárs értékes tanácsokkal látja el Pistát, és figyelmezteti, hogy vigyázzon Murvára. Hazafelé beülnek a kocsmába egy fröccsre, de hirtelen rájuk törnek a rendőrök, és letartóztatják a sejt vezetőjét.

Hősünk teljesen összetörik, Szerénke vigasztalja. Pistának eszébe jut, mikor együtt elemzték Lőrinccel A történelmi materializmus funkcióváltásá-t, és valami megcsillan a szemében; arcát elönti az acélos kommunista pír. Nem hagyja annyiban! Szerénkével összeszedik magukat, és minden addiginál intenzívebb agitprop-tevékenységbe kezdenek, oktatnak, nevelnek, lázítanak, próbálnak minden követ megmozgatni. Ennek eredményeképp mindkettőjüket letartóztatják. A szocialista realista filmművészet legendás záróképe következik: Pistát és Szerénkét bevezetik a cellába, s mikor belépnek, meglátják Murvát. Murva feláll, kezet nyújtj Pistának, mosolyából sugárzik a proletáröntudat. Szerénke átkarolja Pistát, s mielőtt bezáródna a cellaajtó, odakintről hatalmas lárma hallatszik: kitört a forradalom. Pista szeméből ötágú könnycsepp gördül le.


Moszat és bakelit

Magyar filmdráma, 80-as évek (írta: Konrád György, rendezte: András Ferenc)

Neszményi bérszámfejtő egy állami vállalatnál. Egyike este a FÉSZEK klubban megismerkedik Moszat Annával, az alig elhasznált harmincas szellemi szabadfoglalkozásúval. Isznak, lefekszenek, ennyiben marad a dolog. Pár nap múlva felkeresi Neszményit az ápolatlan, alkoholista Halégető Lőrinc, Anna élettársa. Közli, hogy mindent tud róla és Annáról, de felőle folytathatják, ha Neszményi kölcsönad neki, hogy a GMK-ját egyenesbe hozza. Neszményi elküldi a búsba. Másnap megkeresi őt a munkahelyén ifj. Szövő Hugó százados, és Halégetőről érdeklődik. Kiderül, hogy Halégetőt már lecsukták közveszélyes munkakerülés miatt, és most devizabűntettel gyanúsítják. Neszményi mindent tagad. Pár héttel később a Jutka presszóban újra összeakad Moszat Annával, találkozgatni kezdenek. Anna elmondja, hogy Halégető NDK-s bakelit-vibrátorok importjával foglalkozik. Ráveszi Neszményit, hogy adjon kölcsön, hátha bejön az üzlet, és akkor a részesedésükből kimennek Bécsbe. Neszményi felvesz tízezer forintot a takarékbetétjéről. Mikor megérkeznek a vibrátorok, kiderül, hogy zárlatos telefonkagylókat sóztak rájuk. Neszményi egy belvárosi restiben megismerkedik Ilonával, a mérsékelten romos harmincassal, Moszat Anna disszidál, Neszményit pedig holtan találják, anyaszült meztelenül, egy zárlatos telefonkagyló társaságában.


Tyúx Unlimited

Korai Tarantino

A forradalmian strukturált történet tizenhét epizódra oszlik, melyek sorrendjét a vetítőmester kockadobással határozza meg a film kezdete előtt.

Newbie fiatal gengszter, Hammer King helyi maffiavezér spanja. A Rabbit Hole nevű bárban megismerkedik Threesome-mal, a dögös drogos csajjal. Elmennek Three díleréhez, Larry Opium-hoz, aki elmondja, hogy Hammer két busman gyöngytyúkot tart a pincéjében, melyek milliókat érnek a feketepiacon. Elhatározzák, hogy lenyúlják őket. Newbie meg akarja mutatni Larrynek, hogy a kokó halántékba lőve a legjobb, az oltópisztoly helyett azonban véletlenül a szögbelövőt veszi a kézbe, és förtelmes kínok közt elpatkol, noha Newbie-ék kötőtűkkel próbálják a lyukakon keresztül visszaigazítani az agyát.

Three és Newbie elhatározzák, hogy kettesben is megcsinálják a bulit, és beszöknek Hammer villájának pincéjébe, hogy elvigyék a gyöngytyúkokat. Tűzharcba keverednek a főnök gorilláival Hammer különbejáratú vágóhídján, véres csülökhalmok és belsőség-hegyek között. Newbie-éknak hamar elfogy a golyójuk, ezért a húsvágó bárdot, darálógépet, fasírtolót kell használniuk. A gorillákon túljutva elérnek a gyöngytyúkok verméig, de előlép Hammer egy ötcsövű vadászpuskával, és mindkettejüket ki akarja csinálni. Ekkor érkezik meg kötőtűkkel a fejében Larry, a díler, aki mégsem halt meg, csak megőrült, és most mészárolni akar. Belöki Hammert a verembe, ahol a nagyfőnököt megerőszakolják a gyöngytyúkok. Miközben Larry ezt kéjesen, a tűket az agyában forgatva figyeli, Newbie-ék kiszabadulnak a kötelékeikből és egy szecskavágóval nekiesnek Larrynek. Megmentik Hammert, aki hálából futni hagyja őket, és attól kezdve kizárólag tyúkos szendvicsen él.


Guy Ritchie


Ugyanez, csak nincs kockadobás, és több benne a Chumbawamba.


Pitypangok ideje

Melodráma

Az idő: 1850-es évek, a helyszín: Grifford-upon-Thyne, Közép-Anglia. Mr. Forge, a helyi nagykapitalista, vasutat akar építtetni. A sín a helyi kis falu pitypangföldein menne át. A falusiak pitypangtenyésztésből élnek, és ez az egyetlen megélhetési forrásuk: ha a vasút miatt elveszik a földeket, mindannyiukra a nyomor vár.

Mr. Forge fia, az álmodozó természetű John egy jelmezbálon megismerkedik Trippyvel, a szegény falusi lánnyal, akiről azt hiszi, hogy koldusnak van öltözve. A fiatalok egymásba szeretnek, de kiderül, hogy státuszuk örökre elválasztja őket. Johnnak ráadásul jegyese is van, egy nemesi származású leány. Mégsem tud nyugodni, és meglátogatja Trippyt a faluban. Trippy családja kedvesen fogadja, elbeszélgetnek, de mikor kiderül, hogy John a gonosz Mr. Forge fia, Trippy apja éktelen haragra gerjed. A faluban villámgyorsan elterjed a hír, és a fiút majdnem meglincselik. Elhatározza, hogy ezután elkerüli kedvesét.

Egyik nap, nem sokkal esküvője előtt kimegy a birtokról. Eltéved az erdőben, kitör a vihar, a lova megbokrosodik és leveti magáról. John eszméletlenül hever a sárban. Trippy talál rá rőzsegyűjtés közben, hazaviszi, és ápolni kezdi. A hosszú lábadozás alatt John összebarátkozik a lány rokonaival, és megígéri, hogy közbenjár a falu érdekében, ha cserébe hozzáadják Trippyt. Haza is tér és bejelenti a történteket, mire apja kitagadja. Közben elkezdik kisajátítani a földeket, John földönfutóként tér vissza a faluba, ahol kiderül, hogy Trippy tüdőgyulladást kapott, mikor a viharban megmentette őt. Odakint a kotrógépek kezdik felforgatni a pitypangokat, a felbőszült falusiakat Forge verőlegényei csépelik, bent a szobában pedig a legyengült Trippy a zokogó John karjaiban kileheli a lelkét.


Aki megölte El Rondot

Western

Firbank vadnyugati kereskedőváros. Névleg szabad, gyakorlatilag a System Railroad Company nevű társaság tulajdona: Vance, a társaság helyi embere igazgatja rettegett verőlegényeivel. Ebbe a városba érkezik meg Reeve, a magányos, magának való, cserzett lovas, hogy megpihenjen pár napra. Vele egyidőben érkezik El Rond, a mexikói revolverhős, akit Vance-ék azért fogadnak fel, hogy számolja fel a várost fosztogató és a vasutat rongáló titokzatos indián törzset. Reeve a vadonban bóklászva megment egy indián fiút Vance egyik emberének karmai közül. Az indiánok hálából vendégül látják. Megismeri Morfodzsgukot, a marcona törzsfőnököt, és Nitima, a szépséges indiánlányt, aki láthatólag vonzódik Reeve-hez, de ő ellenáll. A főnök elmeséli, hogy a város helyén régen egy szent hely, a nagy Cionihita szellem áldozati oltára állt. Kérik Reeve-t, hogy segítsen nekik visszafoglalni, de ő csak cinikusan pislog válaszképp.

Reeve visszatér a városba. Vance két embere megkeresi, amiért bántotta a társukat. Reeve kénytelen megölni őket, és hajtóvadászat indul utána. Menekülés közben megsebesül, és az indiánok mentik meg. Miközben lábadozik, Vance-ék lerohanják a törzset, és El Rond megöli a törzsfőnököt. A túlélők elmenekülnek. Nitima tovább ápolja Reeve-t, aki a felépülése után visszatér a városba, és kihívja párbajra El Rondot. Megöli, de ő is halálos sebet kap. Miközben a porba hanyatlik és kileheli a lelkét, a kamera elfordul a táj felé; indián siratóének lebeg tova a préri felett, és egy gőzmozdony húz gomolygó füstcsíkot messze a láthatáron.


Újbegy bosszúja

Fantasy

Tapló fiatal parasztgyerek Murdorban, Vazul fekete mágus országában. Egyik nap eltéved az erdőben. Találkozik egy fiatal nimfával, aki egy ezüstnyaklánccal ajándékozza meg, melyet hazavisz és odaajándékoz az anyjának. Éjszaka Vazul lovasai elözönlik a falut, és mindenkit felkoncolnak, kivéve Taplót, aki egy trágyadombba bújik. Onnan látja, hogy a lovasok nagydarab, félelmetes vezetője (társai csak Pörölynek szólítják) lefejezi az anyját és letépi róla a nyakláncot. Tapló bemenekül az erdőbe, ahol rátalálnak a cionista erdei tündérek és befogadják. A tündérek érdekessége, hogy csak napnyugta után jelennek meg; Tapló reggel felébredve nem talál maga körül mást, csak madárciripelést, mókusokat és a tarajos sülök méla neszezését. Úgyhogy éjszaka a tündérekkel mulat, nappal elemózsiát gyűjt. Egyik nap Pöröly érkezik csapatával az erdőbe, hogy a varázslatos ezüstbegyű sülökre vadásszon. Taplót üldözni kezdi egy csapat véreb, bekerítik, nekiesnek, és hősünk előtt elsötétül a világ.

Tapló éjszaka ébred fel a nimfalány érintésére. Kiderül, hogy a vadászatkor a stressz hatására hirtelen tarajos süllé változott és széttépte a vérebeket. Valójában a tündérek sem tündérek, hanem ők a varázslatos ezüstbegyű sülök, és Tapló is közülük való: anyja fiatalkorában viszonyt folytatott egy süllel. Beavatási szertartáson vesz részt, megmártózik a szent tóban és felveszi az Újbegy nevet. Elkezdi kitanulni a sülség csínját-bínját, a karizmatikus vezetője, Morfisül vezetésével. Morfisül elkíséri őt a közeli hegyekben élő bölcs jetimágushoz, hogy az megáldja az újdonsült (szóvicc!) tagot. Mikor visszafelé tartanak, lecsapnak rájuk Pöröly csapatai, és elrabolják Morfisült. Újbegy visszatér az erdőbe, magához veszi a csinos tündérlányt, Háromtarajost, és együtt megtámadják Pöröly csapatát. A végső nagyjelenetben Újbegy összecsap Pöröllyel (aki megalázó módon továbbra is Taplónak szólítja hősünket). Gigászi küzdelemben legyőzi ellenfelét, majd félholtan a csatamezőre hanyatlik, és csak Háromtarajos csókja éleszti újjá. Miközben hármasban visszaindulnak az erdőbe a sülnép városa felé, a távolban komoran magasodik Vazul tornya.


A takarmányok éjszakája

Horror

Dr. John Adamson fiatal ókorkutató. Kadath-al-Leng-ben, egy ősrégi egyiptomi településen végez ásatásokat. Ie. 2000-ben állítólag egy szekta működött itt, melyet a fáraó elitkatonái számoltak fel, de csak azután, hogy a szektatagok megidéztek valami borzalmat a csillagokból. Adamson szkeptikus a történettel kapcsolatban, Radway, a másik kutató viszont véresen (értitek...) komolyan veszi. Az ásatáson furcsa dolgok kezdenek történni: furcsa hangok, látomások nyugtalanítják a csapatot, és valaki egyik éjszaka egy nagy marharépát hagy Adamson sátra előtt. Omar Fallosz, a bennszülött vezető halottsápadtan hányja magára a szent szimbólumokat. Radway figyelmezteti Adamsont, hogy valami sötét erő munkálhat itt, de ő nem enged. Folytatják az ásatást, és Adamson zseniális megérzései révén egyre újabb kamrákra bukkannak: a legutolsó, egész rejtett kamrában egy furcsa, kulabib nyelvű kéziratot találnak. Aztán beüt a katasztrófa: egyik reggel paradicsommá zúzott (vagy változott...?) arccal találják az egyik munkást.

Adamsonék elmennek a közeli Tabil-el-Kabala oázisba segítséget kérni. Ott maradnak éjszakára, és tanúi lesznek egy törzsi ünnepségnek, ahol Adamson felfigyel egy különösen szép arab leányra, Trililára. Az ünnepség után követi a lányt, egy közeli barlangba, ahol szeretkezni kezdenek, majd hirtelen rájuk tör egy csapat torz, zellerfülű, répakezű ember, lekötözik Adamsont egy kőasztalra és valami kellemetlen dolgot akarnak csinálni vele, miközben Trililának húsevő virággá változik a feje. Ekkor tűnik fel Omar Fallosz az oázis népével, kipusztítják a répakezűeket, és megmentik Adamsont. Radway ezalatt az oázisban hánykolódik gyékényén, mert furcsa betegség ütközött ki rajta: fülszőrzete tízcentisre nőtt, elzöldült, és a szállásadónő petrezselyem helyett használja. Radway egyre jobban elgyöngül, de utolsó erejével még sikerül megfejtenie a kulabib nyelvű iratot, mely, mint kiderül, az ókori szekta által hátrahagyott jóslat: az áll benne, hogy egyszer majd megjelenik a Halott Városban a Távoli Próféta, aki „újra elszabadítja s győzelemre viszi majd a csírákat”, és egy „viráglány csókja éleszti majd fel”... Azzal Radway meghal.

A falusiak időközben sorra ágynak esnek és csúful elpatkolnak, az életben maradók pedig megölik Omar Falloszt, a kíséretét és csaknem Adamsont is. Adamson nyomban hazaindul, ám a hajón újabb titokzatos halálesetek történnek: szétmarcangolt áldozatokat hagy hátra a citromfülű, cukkinifogú szobapincér. Mire megérkeznek Marseilles-be, a hajó már zöldségpokollá változott, csak Adamson maradt normális, miután a parancsnoki hídon elbarikádozta magát. A szörnyek elözönlik Marseilles-t, Adamson elrohan, hogy megmentse szerelmét, Lily-t aki egy hotelben vár rá. Az egész város lángokban áll, csupa dugvány járja az utcákat. Menekülés közben Adamson rátüsszent Lily-re. Felérnek a biztonságot jelentő motoros csónakra és kifutnak a tengerre. Már épp fellélegeznének, mikor egymásra néznek, és Adamson meglátja menyasszonyának orra helyén az ananászt. Rájön, hogy mindenki tőle fertőződött meg, kezdettől fogva — ő a Távoli Próféta... Fekete hullámokon úszik tova a hajó, melyben valaki tehetetlenül üvölt.

A megfejtés itt olvasható.