Clive Barker

Korbács

Arthur C. Clarke

A város és a csillagok

Gáspár András

Kiálts farkast

Otfried Preussler:

Krabat a Fekete
Malomban

Otfried Preussler: KRABAT A FEKETE MALOMBAN


Szászország, valamikor a tizennyolcadik században. Sötét malom áll az erdő mélyén, a Fekete-víz partján. Itt él tizenkét, varjúvá változó molnárlegény és a rettenetes Mester. Krabatot, a tizennégy éves árva koldusgyereket télvíz idején álmában idegen hang szólítja ide, és némi tétovázás után enged a kissé fenyegető invitálásnak. Felkutatja az erdő mélyén rejtőző, rossz hírű épületet, ahol már várja a félszemű molnár és tizenegy társa...

Krabat inasként kezdi az öreglegények között, és miközben sorban kiállja a különböző próbatételeket, egyre hatalmasabb garabonciás erőkre tesz szert, de szaporodnak a kínzó kérdések. (Ki lehet a minden újhold éjjelén érkező Komámuram, aki a hetedik garaton, a Holtgaraton mer őröltetni? Mitől rettegnek a legények szilveszter este? Mit akar velük a Mester?) Miközben társaival néha mulatságos, néha veszedelmes helyzetekbe keveredik, Krabat egyre biztosabb benne, hogy valamit tennie kell.

A Krabat... igazi retro: először 1976-ban jelent meg németül, magyarul pedig 1985-ben a Móra kiadónál. Első definícióra „dark” mesének, még inkább ifjúsági regénynek lehetne titulálni, még a Harry Potter előtti korból. Igazából az teszi érdekessé, hogy jó mesékhez illő módon felnőtt fejjel is élvezhető lehet — egyszerű, de egyáltalán nem gyermeteg. A bölcsészebb lelkületűek valószínűleg vidáman bogarászhatják a rejtett jelentéseket és szimbólumokat ebben a régi molnármesékre, legendákra és a könnyen felismerhető fausti elemekre épülő történetben. Komplexitásban és hatásban nem versenyezhet a szintén német Michael Ende Végtelen történetével vagy a Momóval (valószínűleg nem is lenne célja), de a könyvnek egészen sajátos hangulata van, amit a magyar kiadás duplaoldalas, fekete-fehér illusztrációi még ki is emelnek. A recenzor ezen a ponton vallja be töredelmesen, hogy bár még ifjoncként találkozott a könyvvel, éppen ez a hangulat ragadta meg annyira, hogy hosszú évekkel később újból felkutassa.

Rövid netes keresgélés után egyébként kiderül, hogy mások is vannak ezzel így: a Krabat megélt egy folytatást — más szerzőtől — és több adaptációt is készítettek — vagy terveztek készíteni — belőle, színdarabot, tévéjátékot, bábfilmet és még ősrégi számítógépes játékot is. A Krabat a Fekete Malomban magyar kiadása jelenleg már csak antikváriumokban vagy könyvtárakban található meg, de azok, akiket nem riaszt el az a szó, hogy „mese”, nyugodtan próbálkozzanak meg vele.

brainoiz