Endless.hu Szuvenírbolt

Az Endless-család

Endless.hu wallpaper és bannerek

Egyéb egyéb

Angol könyvek beszerzése

Angol könyvek beszerzése


Mivel az endless.hu szerzői jórészt fordítók, és szeretnek olvasni is, a bemutatott művek jelentős része angol. Arra az esetre, ha ez bárkit érdekel, alább közlünk egy rövid útmutatót arról, hogyan lehet ilyen könyveket hatékonyan beszerezni. (Megjegyzés: ez nem reklám, hanem élménybeszámoló.)

Alapvetően két módszer van: könyvesbolt és rendelés.

1) Könyvesbolt. Bár az utóbbi 10 évben sokat javult a helyzet, külföldi könyveket (főleg az olyan rétegműfajokban, mint a fantasy és a sci-fi) nem könnyű felhajtani a hazai boltokban. Tudomásom szerint a legjobb készlete Budapesten a Pendragon Könyvesboltnak van (Pozsonyi út 21—23., 340-4426; a Jászai Mari térről érhető el gyalog). Itt érdemes kezdeni.

Egészen friss tippünk a Bookstation nevű könyvesbolt, Budapesten a Thököly út 18. szám alatt, a Keletitől egy köpésre, ahol angol, német, francia, olasz és spanyol könyveket árulnak, újakat, használtakat vegyesen. Érdemes a honlapot is áttanulmányozni, különösen az antikvár részleg csábító; rengeteg érdekes cím található itt, nagyon olcsón.

2) Ha kevésbé ismert könyvet keresel, jó esély van rá, hogy a boltokban nem találod meg. Ekkor külföldről kell megrendelni. Erre szintén két módszer van: könyvesbolton vagy interneten keresztül. Az első lassú, a másik megbízhatatlan; lehet választani.

Ha könyvesbolton keresztül akarsz rendelni, akkor a könyvek esetében megint csak a Pendragont érdemes megpróbálni, képregényeknél pedig a ComicsInvestet, ők a legolcsóbbak (Állítólag a Prospero’s Books is nagyon jó áron hoz be könyveket, de velük még nem próbálkoztam.) A hátrány, hogy gyakran több hónapot kell várni, míg a könyv megérkezik, és bizonyos címeket nem tudnak megszerezni, mert nincs szerződésük a kiadóval.

Interneten leginkább az Amazon.Com-tól vagy az Amazon.Co.Uk-tól ildomos rendelni (ugyanaz a szolgáltatás, csak az előbbi amerikai, utóbbi angol). Ehhez kell egy hitelkártya-szám, hogy online tudj fizetni. Az OTP-nél Elektronikus Számlacsomag néven igényelhető olyan számla-konstrukció, melyhez tartozik egy interneten használható hitelkártya-szám (vagyis nem kapsz igazi hitelkártyát, csak egy számot, amit az interneten meg lehet adni, és akkor a számládról vonják le a pénzt). Ennek fenntartási költsége kb. 1000 Ft/hónap. (Lehet, hogy más banknál van ilyen megoldás olcsóbban is; ha valaki tud ilyesmiről, értesítsen.) Ha már van hitelkártya-számod, a rendelés baromi egyszerű. Az Amazon előnye, hogy gyakorlatilag bármit meg tudnak szerezni, és viszonylag gyorsan ideér (kb. 2 hét légipostával, ha nem valami ritkaságot kérsz). A hátrány, hogy egyrészt a postaköltség miatt drágább (akár kétszer annyi is lehet, mint könyvesbolton keresztül), másrészt a csomag útközben ötmillió helyen elveszhet — leginkább a helyi postások és a postaláda védettsége jelentik a kritikus faktort. Nekem eddig nagyon jók a tapasztalataim, de vannak ismerőseim, akiknek állandóan elvesznek a dolgai. Úgyhogy le kell tesztelni. Ha rendelsz, mindenképp légipostát kérj; kicsit drágább, de a földi verzió igazán megbízhatatlan, és tetű lassú.

Ami a nem angol könyveket illeti, az Amazonnak van francia (amazon.fr), német (amazon.de) és japán (amazon.co.jp) változata is. A könyvesbolti rendelésről nincsenek információim.

rampion