Peter S. Beagle

David Brin és
az Uplift-saga

Orson Scott Card és
az Alvin Maker-ciklus

Neil Gaiman

Barry Gifford

China Miéville

Alan Moore

Mervyn Peake és a Gormenghast-trilógia

Arturo Pérez-Reverte

Tim Powers

Dan Simmons

Neal Stephenson

Tad Williams

Arturo Pérez-Reverte

Rövid életrajz

Spanyol újságíró, író. 1951. november 24-én született a tengerparti Cartagenában. Pályafutását haditudósítóként kezdte, több afrikai országból küldött jelentéseket a Pueblo nevű napilapnak. Később apróbb módosításokkal folytatta tevékenységét — de ekkor már a spanyol állami televízióban bukkant fel, mint háborús riporter. Rövidebb írásai a mai napig rendszeresen megjelennek a lapokban. Egyike a legismertebb spanyol szerzőknek, könyveit több nyelvre lefordították — köztük magyarra is —, némelyikből még film is készült.

Néhány szó a műveiről

Pérez-Reverte munkássága leginkább a krimi és a kalandregények bizonytalan határmezsgyéjén egyensúlyozik. Könyvei fordulatos cselekményükkel, váratlan csattanóikkal a hasonló műfajú művek élvonalába sorolhatóak, sőt, olykor ki is emelkednek közülük a szerző alaposságának köszönhetően, aki, legyen szó bármilyen témáról — könyvkötészet vagy tengerészet, műgyűjtemények vagy vívás — színes és részletes képet vázol fel az olvasóknak a háttérről. Stílusa pergő és élvezetes, szereplői hús-vér figurák. Írói kvalitásai szintén sokat segítenek abban, hogy regényei emlékezetes olvasmányélményekké válnak: képei, leírásai szinte az olvasó elé varázsolják a — nála leggyakrabban felbukkanó — mediterrán, forró tájakat. Kedves, többször felbukkanó témája a különböző régi dokumentumokat körüllengő rejtélyek felderítése.

Néhány regénye nem kerülhette el a sikerkönyvek sorsát és film készült belőle — de állítólag akad köztük olyan, ami a szerző tetszését sem nyerte el. Ez valószínűleg azt bizonyíthatja, hogy ezek a művek a cselekményt kiegészítő apró részleteknek hála kicsivel többek az átlagos misztikus/kalandos krimiknél.

Fontosabb művei

El Husar (1986) (A huszár)
El Maestro de Esgrima (1988) (magyarul A vívómester, Európa Kiadó, 2003)
Az igazi siker a harmadik művével köszöntött be: ez volt a
La Table des Flandes (1990) (magyarul: A flamand tábla rejtélye,
Helikon, 1996).
Legismertebb műve az
El Club Dumas (A Dumas-klub, angolul The Club Dumas)
La Piel del Tambor (1995) (angolul The Seville Communion, a Sevillai gyülekezet)
La Carta Esférica (2000) (A tengerészeti térkép, angolul The Nautical Chart)
Legújabb munkája a La Reina del Sur címet kapta.

Külön vonalat képvisel az a kicsit könnyedebb hangvételű, történelmi sorozata, amely a 17. századi Spanyolországban (és Európában) játszódik, és Alatriste kapitány, a becsületes és egyenes kardvívó-mester kalandjait meséli el. A műfaji követelményeknek megfelelően természetesen nem hiányozhatnak a rejtélyek és az izgalmak, az ádáz kardpárbajok, a gyarmatokról behajózott kincsek, a németalföldi csatározások és a végletesen gonosz, ármánykodó ellenfelek.

A sorozat kötetei:
El Capitán Alastriste (1996)
Limpieza de Sangre (1997)
El sol de Breda (1998)

brainoiz