Ha ismertetőt akarsz olvasni az oldalról, bökj rá a mezőre!

Linkajánló

Fantasy, SF, RPG

Beszerzés

Egyéb kultúr

Angol nyelven

Leendő kutatóknak

endless.hu

Koncept és php: req
Design, grafika: whoisnot
Szerkesztők: béka, brainoiz, diane, rampion, req, whoisnot
Szerzők: amanibhavam, avman, el moreno, gixer, Hanna, hekka, herbie, Illés, isolde, Jack, LaliQ, Marvin, A Nagy Levin, psychedelirium, RandomSky, Renier, Rorimack, Stöki, Tapsi

A szerkesztőség emailcíme:
endless/nál/endless.hu

Endless 2004

04.01.09

China Miéville: Perdido Street Station — az ifjú és jóltáplált szélsőbaloldali brit nemzetközijogász steampunk/gothic nagymester műfajrobbantó második regénye. Gőzkorszaki megalopolis, repülőszervileg hátrányos helyzetű madárember, interracial fantasy-szerelem! A special monster effekteket Herr Lovecraft sugározza a purgatóriumból.


China Miéville: The Scar — a nemzetközi jog helyett az Új Groteszk általa alapított porondján berendezkedő brit fenomén harmadik agymenése: még barokkosabb túláradás, még fordulatosabb cselekmény, még több posztindusztriál prekapitalista kiborg!


Dan Simmons: Endymion-duológia — a posztmodernbe hajló, minden díjat elnyert és minden műfajt meghódító univerzális amerikai mester lezáró kötetei a Hyperion-sagához: MI-k, térkapuk, Shrike és a híres Empátia egyben, elvarrva, összefűzve és lekerekítve az üldözéses sci-fi jegyében! Akciós áron, plusz tíz váratlan fordulattal.

04.01.12

Star Wars: A New Hope — vendégművészünk, hekka szösszenete a Star Wars politikai gazdaságtani és társadalomkritikai olvasatairól, a „Művészet-e?”-vita mellékvágányaként, a munkakezdés sokkját enyhítendő.


Mi: Saját magunk — az endless.hu csapatának szégyentelen önreklámja, melyet a nagy befektetési alapok figyelmének a felkeltése érdekében adunk közre

04.01.24 — szombat

Do You Like Horny Bunnies?req gyerekkori traumák által inspirált, politikailag rendkívül inkorrekt egypercese, mely az animék világába enged betekintést sajátos perspektívából


Robert Holdstock: Mythago Wood — a jungiánus angol mester World Fantasy díjas, heptalógia-(vagy legalábbis többrészes sorozat)-indító műve egy családi tragédiáról és egy furcsa erdőről, melyben jó-, rossz- és mindenféle egyéb indulatú mítikus lények tenyésznek.

04.01.29 — csütörtök

Tad Williamsbéka portréja az amerikai álom jegyében kihordófiúból divatosan kopasz mega-kvartalógiaszerzővé avanzsált, a sci-fi és fantasy határmezsgyéjén gerillaharcokat vívó amerikai szerzőről, aki háromezer oldalnál sose adja alább

04.02.04, szerda

David Lynch rövidfilmjei — ízelítő a rendező korai munkáiból, melyeken azóta is csámcsognak a pszichopatológiai szakemberek. Gruppenhányás, lábatlanság, roswelli emlék 1901-ből... whoisnot vetít igen darkul a képzelet vásznára.

04.02.12., csütörtök

Ábrázolás és mesélésrampion legújabb hőbörgése a fantasztikus irodalom és a művészet viszonyáról. A SF sematikus, cselekményvezérelt és képzeletszerű, de így is szeretjük.


Neal Stephensonbrainoiz portréja a dark fenyér előtt pózoló különc amerikairól, aki megújította a cyberpunk műfaját, majd a csapásirány kiaknázása helyett váratlan fordulattal áttért az arasznyi vastag társadalom- és szellemtörténeti töprengésregényekre


George R R Martin: A Game of Thrones — az őrült új-mexikói mester sokológiájának első kötete, mely megeszi az összes high fantasy sagát reggelire, és még csak nem is böffent utána. Se monszter, se mágia, de így is fentezi! (Hogy mit csinál?)

04.02.17., kedd

Sandkings (Homokkirályok) — George R. R. Martin válasza a Lem-féle Lébolóra, avagy hogyan legyünk istenek, és hogyan ne. Ismertető a Game of Thrones szerzőjének 1979-es, Nebula-díjas novellájáról.

04.03.03., szerda

Clive Barker: Abaratbrainoiz szószátyár ismertetője a „Korbács” szerzőjének sorozatindító könyvéről. A bél- és rémmester ezúttal, meglepő módon, meseregényt írt, de bizarr ötleteivel rögtön le is buktatja magát.


Lisa Goldstein: Dark Cities Underground — elvetemült meseíró, megelevenedett mítikus alakok és a világ metróinak szellemtörténeti összefüggései... Jungi mélyfúrások és különös összefüggések egy könnyed urbánus fantasyben.

04.04.11.

Alan Moore: The League of Extraordinary Gentlemen II — megbocsáthatatlan mértékű szünet után egy folytatással folytatjuk: brainoiz mesél A Szövetség címmel dicstelenül megfilmesített viktoriánus szupercsapat legújabb beteg kalandjairól, valamint egyes northamptoni ponyvaszerzők pofátlan ötletgazdagságáról.


Chuck Palahniuk: Lullaby — a Harcosok klubjának szerzője ezúttal az urbánus fantasy felé tett kiruccanást, a tőle megszokott rózsaszínű, életigenlő hangulatban. Csecsemőhalál, road trip és optimizmus!

04.05.10.

Alan Dean Foster: Journeys of the Catechist — George Lucas strómanjának varázstájaktól hemzsegő mese/fantasy trilógiája kvázi-alternatív Afrikával és Európával, szokásos gonosz varázslóval és szokatlan csavarral.

04.06.27.

Tad Williams: Memory, Sorrow, and Thorn — az egykori újságkihordó fiú epikus monumentálheptalógiája egy Európát és Középföldét turmixoló kontinensen. Béka ismerteti A Gyűrűk Ura ezredvégesített, újhullámos újragondolását, hatalmas csavarral és meglehetős spoilerveszéllyel.


Warren Ellis: Transmetropolitan — színes-szagos beszámoló az Őrült Brit Képregényforradalmárok klubjának egy különösen dementált tagja, bizonyos W. Ellis (36) által elkövetett alapműről, mely egy apokaliptikus, túlságosan-is-valósághű precyberbunk bűnváros mindennapjait örökíti meg. A gonzo-újságírás a mennybe megy, új szerzőnk, el moreno pedig bemutatkozik.

04.06.28.

Laurell K. Hamilton: Anita Blake, vámpírvadász — a női Philip Marlowe bünteti a pokolfajzatokat Mark Rein•Hagen legszebb rémálmainak St. Louis-ában. Anita Blake főállásban zombimágus, mellékállásban nyomozó, hobbiszinten vámpírvadász, szabadidejében pedig a város vérszopó hercegének szeretője. diane ismertetője az Agave kiadó igen ízléses sorozatáról.

04.06.29.

China Miéville: King Rat — a szélsőbalos brit darkgót püffetegbarokk-fantasy fenomén zsengéje abból a korból, amikor 300 oldalba nemcsak a felvezetés fért bele neki. London sötét háttér előtt, a drum'n'bass okkult összefüggései, és a hamelni gyerekek kegyeleti okokból eltitkolt története. brainoiz kirándul az urbánus fantasy különös tájain.

04.08.17.

Orson Scott Card: A Teremtő Alvin-ciklus — a tetszhalott-létet frappánsan meghazudtolva a műfaj élő klasszikusával térünk vissza a nyári bábozódás és aszalódás után. Orson Scott Card sokat ír, jól, s bár mormon, mégsem térít! herbie mesél a mester nálunk kevésbé ismert sokköteteséről, mely a mormon vallásalapító alternatív történetét meséli el az életre kelt folklórtól fertőzött alternatív Amerikában.

04.09.07.

James O’Barr: The Crow — minden, amit tudni akartál a Hollóról, aki valójában Varjú, és szerencsétlen sorsú alkotójáról, aki mindhiába próbálta szublimálni depresszív és szuicid hajlamait minden idők egyik legpozőrebb dark-gothic mesterművében. avman debütáló írása.

04.09.12.

Tad Williams: Otherland — az ex-tejesember polihisztor a karakterszámra épülő honorárium-rendszer konzekvenciáit levonva a többezer oldalas, sokszereplős, mítoszokkal átszőtt fantasy-sagákról áttért a többezer oldalas, sokszereplős, mítoszokkal átszőtt cyber-eposzok készítésére. Gibson deluxe alapok, furcsa netes kór, világok világa és eredeti Walter Scott®-féle narratív tömegnövelő! béka fejti fel a négykötetes cselekményszövedéket.

04.09.16.

Warren Ellis: Planetary, Authority — a képregény Shakespeare-e, Hunter S. Thompsonja és Lucrezia Borgiája egy személyben, aki olyat csinál a szuperhős-mitológiákkal, amit nem lenne szabad. Titkos társaságok, legyalult nagyvárosok, homoerotika és burjánzó alternatív világok! A latexruhások leverik istent, a sorozatot pedig letiltja a kiadó. brainoiz életmű-áttekintő sorozatának bőnyálú első epizódja.

04.10.16.

Barry Gifford — az országúti dinerek mágikus realizmusa, kifacsart hétköznapok és sok más originál súlyosság a Lynch/Tarantino tengellyel párhuzamos univerzumokból. Csigás Gábor álomrealista rivjúja a Lost Highway és a Veszett a világ untermanjáról.

04.10.18.

Grant Morrison: Animal Man — Morrison a brit zsenik amerikai dömpingjének egy kevésbé ismert alakja, aki újraalkotta a Rém rendes család-ot egy olyan apukával, aki időnként állatokká változik, és egy anyukával, aki képregényeket ír. Állatjogok, vegetarianizmus-indukáció, és a szuperhősök egzisztenciális problémái! el moreno villogtatja rivjú-írói oroszlánkörmeit.

04.11.04.

Brian Azzarello: 100 Bullets — vér, mocsok, és korlátlan gyilkolászási lehetőséggel felruházott hétköznapi lúzerek (szomszédaink, telefonos kiszolgálóink, irodai rekesztársaink), akik végre bosszút állhatnak mindenért. Az Eisner-díjas sorozat, mely sutba dobja a kortárs képregények öntetszelgő posztmodern hiperintelligenciáját egy jó kis világösszeesküvés kedvéért.

04.11.18.

Warren Ellis: Global Frequency et al. — életműsorozatnak a világért sem nevezhető, szelektív szemlénk második állomása Warren Ellis néhány scifivel kacérkodó minisorozatára összpontosít. brainoiz defragmentálja tovább az álmatlanságban szenvedő angol őrült outputját.


Alan Moore: Supreme / Tom Strong — Alan Moore ezúttal a pirosköpenyes S-betűs szétpreparálására vállalkozik, sebészkéssel és halogénreflektorral, két fázisban. Masszív utalások mindenre, ami él és mozog a szuperhős-mitológia háza táján. A siker mérsékelt, el moreno pedig frusztrált. Tanulság: ha egy Művész szarik, az is büdös.

04.11.21.

Guillermo del Toro: Hellboy — Mike Mignola szivarozó, ballonkabátos, arrogáns és aranyszívű démonfajzata végre a filmvásznon küldi el a csulukat oda, ahova valók. rampion a hosszú hallgatást megtörve minden idők egyik legjobb képregény-adaptációján köszörüli rücskös, zöld filosznyelvét.

04.12.14.

Béka: Kovácsinas (fordításkritika) — árgus pillantásvetés a Card-féle Alvin Maker-ciklus magyar változatára, mely Horváth Norbert... lelkén szárad? munkáját dicséri? Kiderül a kritikából, akárcsak az, hogy hogyan kell betűzőversenyt fordítani egy olyan nyelven, ahol normális a helyesírás. Vendégcikk az rpg.hu-ról.

04.12.16.

Jonathan Carroll: Voice of our Shadow — horror felé kacsingató neofantaszta-realista regény egy proaktívan generált gyermekkori traumáról, egy nagyon furcsa szerelmi háromszögről, és a nagyvárosok kísérteties ezredvégiségéről. brainoiz kóstolgatja a neves rétegszerzőt, akihez — ha nagyon megtetszenek a könyvei — bárki személyi igazolvánnyal ugorhat ki egy kapucínerre.

04.12.18.

Illés: Művészet-e 3. — karácsonyi cikkdömpingünk legújabb részében Szerdahelyi tanár úr markáns lépteit követjük az irodalom sűrű bozótjába, ahol az is kiderül, miért járt tévúton az egész eddigi spekulálgatás a SF művészi jellegével kapcsolatban. A SF szórakoztat is, értékes is, meg néha magasirodalom is.

04.12.19.

Peter S. Beagle: Az utolsó egyszarvú — az ünnepi bevásárlások rémségeire való tekintettel kénytelenek vagyunk átkapcsolni az egynapos frissítésre, és bemutatjuk Hannát, aki viszont egy nálunk ismeretlen gyerek/felnőtt klasszikust mutat be. Michael Ende angolszász inkarnációja, gyerekkönyvnek álcázott Ji Csing és az önfelfedezés útját járó haldokló fantasztikum — több kötetben, tonnányi fantasy-díjjal.

04.12.20.

Stephen R. Donaldson: A Thomas Covenant-saga — váratlan ünnepi megtáltosodásunk (mely ki tudja, hova vezet) ezúttal a világirodalom leprás főhőseinek legnevezetesebbikével, Thomas Covenanttal ismerteti meg kedves Olvasóinkat, Amanibhavam jóvoltából. Minden, amit tudni akartál a rendszerváltás másnapján akut tandorizálással hazavágott sorozatról, mely angolul mégis él és virul, és jövedelmező művészi-lélektani részvényekben kamatoztatja Tolkien örökségét.

04.12.21.

Chuck Palahniuk: Choke — példátlan karácsonyi sztahanovizmusunk újabb mementójaként a Fight Clubról elhíresült, de a royaltyk ellenére nyugalmat nem lelő amerikai kultúrkritikus és fizetett pszichopata újabb agymenésével ismerkedhet a kedves Olvasó. Alzheimer-mama, adományra utazó hobbimegváltó és egy titokzatos kulcs a múlthoz: Marvin mutatkozik be egy igen szuggesztív rivjú keretében.

04.12.22.

Mark Helprin: Téli mese — elképzelhetetlen, s ki tudja, hova vezető cikkszaporolatunk legújabb családtagjának célpontja az izaeli légierő volt pilótájának a fantasztikum összes műfaját ötvöző, s néhányat maga is feltaláló, zsidó misztikát New York lelkének boncolgatásával vegyítő műve. LaliQ mesél a költői féltégláról, mely anyanyelvünkön idén 15 éves.

04.12.23.

Kurt Busiek: Astro City — finiséhez érkezik hát az utolsó pillanatig is őrjítően titokzatos rivjú-rahedli, melynek keretében kicsiny csapatunk két hét alatt annyi információt termelt, mint előtte egy teljes évig. Éljen a munkaverseny! A kimondhatatlan és leírhatatlan Karácsonyi Valami előtt szusszanásképp rampion locsog a Marvel Comics cselekményügyi válságmenedzserének hobbiprojektjéről, mely a szuperhősök munkahelyi stresszeit boncolgatja, Moore után szabadon.

04.12.24.

Eltelik hát lassan ez az év is, és újra itt van velünk Mithrász születésnapja, mely nemcsak nekünk hozza el a fényt, de a kiskereskedőknek is az éves forgalom mintegy harmadát. A bevásárlóközponti rettenetet megsokszorozott rivjúügyi tevékenységgel próbáltuk visszaverni; ha nem is sikerrel, de legalább lelkesen. Ezúton is köszönjük minden kedves volt, jelenlegi és leendő olvasónknak a figyelmet, tiszteletet, megértést és apró klikkelő ujjmozgásokat; reméljük, találtatok érdekességeket 2004-ben az endlessen — ha csak egy embert is elindítottunk afelé, hogy megszeresse a Sandmant (akár valós, akár képregényformájában), már nem recenzáltunk, fotosopoltunk és kódoltunk hiába.

Ünnepi kiadásunk kicsiny díszkosarában vizuális és textuális csemegék egyaránt megtalálhatók. Az új dizájn whoisnot keze munkáját dicséri, a kódolásba ismét besegített req, az egész projekt menedzselését diane vállalta magára kíméletlen határidőkkel és példamutatással, rampion pedig ronggyá szerkesztett mindent, ami a keze ügyébe került. És ne feledkezzünk el az utóbbi napokban bemutatkozott új szerzőinkről, akik az ünnepi cikksorozat során értékes hozzájárulásokkal növelték az olvasók jólétét. Reméljük, jövőre is találkozunk velük.

A rovatstruktúra picit átalakult: a Lila köd új neve Zóna, új helyre kerültek a film-rivjúk, és jövő évtől nyílik a Retro rovat, mely régi és kevésbé régi, magyar nyelvű klasszikusokat mutat majd be. A P.s. menüpont alatt pedig vendégkönyv fog nyílni.

A cikksorozat lezárásaképp a karácsonyi bejgli mellé ill. a szilveszteri előkészületek feszültségeit enyhítendő négy kiváló cikket és egy regény-teasert nyújtunk át nektek. brainoiz Tim Powers három és fél kötetes Halászkirály-sorozatáról mesél, melyben jungi archetípusok nyüzsögnek az USA nyugati vidékein, gengszterek törnek spirituális hatalomra, és a hollywoodi partik legújabb divatja kokó helyett régi emlékek felszippantása, kísértetek formájában. whoisnot rövid, ám igen frappáns rivjújában Italo Calvino groteszk kisregényéről töpreng, mely egy baleset folytán két részre oszlott őrgróf balabbik felének sorsát énekli meg. el moreno a tőle megszokott lendületes stílusban Alan Moore egyik első nagy — és a mai napig egyik legnagyobb — dobásáról, az élő mocsár kalandjairól számol be, melyek a Sandman egyik fontos ihletforrását jelentették. És ha már Gaiman: diane a mester meseregényét, a Stardustot mutatja be, mely sajátos ízt ad a tündértörténeteknek, és még díszdobozos kiadása is van. Végezetül béka Dan Simmons Endymion c. regényéből közöl egy részletet a Hyperion rajongóinak nyugtalanítása érdekében.

Kellemes ünnepeket és eredményes, fantáziamunkában gazdag 2005-öt kívánunk mindenkinek!

PS. Akinek a gépén nem jelenik meg rendesen az új dizájn, az nyomjon egy refresh-t legott.