Peter S. Beagle

David Brin és
az Uplift-saga

Orson Scott Card és
az Alvin Maker-ciklus

Neil Gaiman

Barry Gifford

China Miéville

Alan Moore

Mervyn Peake és a Gormenghast-trilógia

Arturo Pérez-Reverte

Tim Powers

Dan Simmons

Neal Stephenson

Tad Williams

NEIL GAIMAN


Regény-, forgatókönyv-, mesekönyv-, képregényíró. 1960-ban született Angliában, jelenleg Amerikában él. Pályafutását kritikusként és rock-újságíróként kezdte. Amikor barátjával, a festő-grafikus-designer Dave McKeannel elkészítették a Violent Cases című füzetet, majd később a Black Orchid névre keresztelt sorozatot, már látszott, hogyan képzeli el Gaiman a „felnőtt képregényeket”. A kezdeti elismerés hamar megérkezett, a teljes, átütő sikert azonban a DC/Vertigónál megjelenő Sandman sorozat hozta meg. A Sandman sötét, misztikus, formabontó világa (az egyik epizód még World Fantasy díjat is nyert) azonnal kultikus népszerűségre tett szert (különösen az egyetemisták körében), és az egész világon ismertté tette a szerzők nevét. Gaiman takarosan lezárta a sorozatot, de 2003-ban még megjelentetett egy gyűjteményes kötetben hét rövidebb történetet.

Természetesen azóta sem hanyagolja a képregények világát, de manapság inkább regényíróként tevékenykedik. Első nagy dobása a BBC Neverwhere című sorozata volt, melyet először leforgattak, majd Gaiman könyvformában is megírta. A sziporkázóan ötletes, komor története Felső-London (a mindennapi emberek világa), illetve Alsó-London (a metróhálózatra épült fantasztikus birodalom) között bonyolódik. Novelláit először a ma már ritka kincsként keresett Angels and Visitations antológiában jelentette meg, melynek bővített, második kiadása Smoke and Mirrors címen jelent meg. A világhírű Korongvilágot életre keltő Terry Pratchettel közösen írt Good Omens című apokalipszis-paródia felkerült a BBC „Top 100 Big Read” listájára. 2001-ben jelent meg az American Gods, Gaiman eddigi legvaskosabb, legsikeresebb könyve, amely az Egyesült Államok spirituális életéért vívott szürreális küzdelemről mesél, elfeledett istenekkel, intrikával és hihetetlen helyszínekkel fűszerezve.

Gaiman sötét tónusú mesekönyveinek közös jellemzője, hogy mind a gyermekek, mind a felnőttek számára élvezetes olvasmányt jelentenek. A Stardust (különösen a Charles Vess illusztrálta kiadás) a viktoriánus tündérmesék hagyományait idézi. A Mr. Punch és a The Day I Swapped My Dad For Two Goldfish meglehetősen furcsa képeskönyvek-képregények kisebbeknek — a hatás nem elhanyagolhatóan Dave McKean képeinek is köszönhető A szintén díjnyertes Coraline ifjú főhősnője egy titokzatos ajtón át otthonának torz tükörképébe jut, ahol bábbá változott anyja markából kell kiszabadítania szeretteit. Ezt a művet is McKean illusztrációi díszítik, akárcsak a Wolves in the Walls című, döbbenetesen szép képeskönyvet, amely a falból kiszabaduló farkasokról mesél.

Gaimant sajátságos stílusa, formabontó ötletei és komor fantáziája nem érdemtelenül emelte a műfaj (persze, melyik műfaj is ez pontosan?) egyik legsikeresebb szerzői közé. A honlapján üzemeltetett webnaplóban évek óta szoros kapcsolatot tart olvasóival.Magyarul megjelent művei:

Tükör és füst, Benefícium, 1998 (ford. Horváth Norbert, Csigás Gábor, Papp Cseperke, Laczkó Krisztina)

Elveszett próféciák [Good Omens], Beneficium, 1998 (ford. Horváth Norbert)

Amerikai istenek, Szukits kiadó, 2003 (ford. Juhász Viktor)

brainoiz