Robert Low: The Whale Road

Posted In: könyv, Robert Low

A még több vikinget az endlessre! csatakiáltással érkező Rorimack kedvcsinálójából újabb művet ismerhetünk meg, ahol sikerült hihetően keverni a történelmi regényt a fantasztikus sagákkal. Lássuk, mihez kezd egy skót haditudósító-író egy északi zsoldoscsapat sztorijával.

Mi kell ahhoz, hogy hős szülessen? Az istenek áldása, szerencse, vagy az utókor hiányos emlékezete? Orm Ruriksson saját bőrén tapasztalja meg, hogyan lesz valakiből legenda, amikor felszáll a Fjordszarvas nevű hajóra, és tagja lesz a Felesküdöttek szövetségének.

whaleroad.jpgA The Whale Road ritkaság a történelmi regények között. Egyrészt ízig-vérig északi saga, félelmetes, égi jelekkel, boszorkányokkal, varázsfegyverekkel. Másrészt viszont vérbeli, modern történelmi regény – őszinte, kegyetlen. A kettő ötvözetének hitelességért maga a szerző személye a biztosíték. Robert Low haditudósítóként testközelből tapasztalta meg, mire képes az ember, ha ölni akar vagy ha ölni parancsolják. Ráadásul azután, hogy hazatért a skóciai Largsba, nyugati harcművészként és hagyományőrzőként olyan közel került a viking mindennapokhoz, amilyen közel egy kortárs író csak kerülhet.

Az eredmény egy olyan történet lett, ahol nyomon követhetjük, miképpen születnek a legendák. Hogyan válik egy félárvából Medveölő, majd valódi viking harcos. Hogyan változik meg a világ, ahol az ősi istenek elfordulnak a követőiktől, miközben egyre gyarapodnak és egyre erősebbek lesznek a Fehér Krisztus hívei.

Attól a pillanattól kezdve, hogy a fiatal Orm Rurikssont eszméletlenül találják egy lándzsával kivégzett jegesmedve tetemén, két élete lesz, és ezek egyre jobban elválnak egymástól. Egyrészt ott az a Ruriksson, aki tudja, mi történt a hegyen a medvével, aki megszeppenve kerül fel a Fjordszarvasra, aki azt sem egészen érti, mi történik, amikor tagja lesz a Fekete Einar vezette zsoldoscsapatnak. De ugyanez a Ruriksson már suhancként nevet szerzett magának, és ettől a másik harcostól, a Medveölőtől még a legzordabb harcosok is rettegnek.

A regényben ott van a középkor véres valósága. A harcosok élete, akik mindig felkészültek a halálra, a megbízóik, akik mindig készen állnak arra, hogy halálba küldjék őket, ha kereshetnek az ügyön. Másrészt ugyanebben a világban az ereklyék városok sorsát dönthetik el, meg lehet szerezni a sárkányok elátkozott kincsét és a varázskardokat – ha a zsoldoscsapatnak sikerül addig összetartania.

whaleroad2.jpgAhogyan hőseink távolodnak Északról, úgy lesz egyre mesésebb a valóság (nyereg alatt puhított húsokkal és más legendákkal), ugyanakkor egyre hihetőbbé válik a mágia, amelynek sötét nyúlványai úgy tekergőnek hőseink körül, akárcsak Fekete Einar hollóhaja, ha belekap a tengeri szél.

Vérbosszúk, fosztogatások, Attila sírja, elemi ösztönök és természetfeletti erő – a The Whale Road még csak egy utazás kezdete, hiszen egy négy részes sorozat nyitódarabja. A hamarosan szakértő tolmácsolásban magyarul is megjelenő kötetről nem érdemes lemaradni: irány a Fjordszarvas fedélzete!