Joel Shepherd: Crossover

Posted In: Joel Shepherd, könyv

crossover.jpgflynn tovább gazdagítja az endless ismeretlen szerzőknek fenntartott trófeás szekrényét, ezúttal egy akciódús science-fictionnel a világ túlsó feléből. Embernél is emberibb gyilkos kiborgok, megavárosok, létkérdések egy trilógia nyitódarabjában.

A Crossover a távoli jövőben játszódik, ahol az emberiség már rég csillagközi háborút vív – saját magával. Az egyik oldalon a Federation (Föderáció), a másikon a League (Liga) áll, de jó ideje patthelyzetbe kerültek, amin egyik fél sem tud változtatni. A főhős Cassandra Kresnov, a League egyik szuperintelligens androidja (egy GI, ahogy a regényben nevezik), aki mind külsőleg, mind belsőleg annyira emberi másolat, hogy sokszor emberibbnek tűnik mindannyiunknál. Hiperfejlett képességei mellett ugyanúgy érez, gondolkodik és viselkedik, mint mi, ráadásul nincs még egy ilyen kiválóan megtervezett másolata a League-ben. Besorolása szerint hunter killer, és a Dark Star nevű, kizárólag androidokból álló elitosztag egyik kapitánya. Tizennégy éves „üzemideje” során számos akciót hajtott végre, a háborús patthelyzet miatt viszont gazdái számára haszontalanná vált. Egységét egy katasztrofálisan végződött bevetés ürügyén megsemmisítették. Emberi természetéből adódó túlélési ösztöneinek engedelmeskedve Kresnov pedig menekülésre adta a fejét…

crossover.jpgA Federation birodalmán belül találta meg az új otthonát: a háborús konfliktusoktól igencsak távol eső Callay bolygójának Tanusha városát szemelte ki, hogy April Cassidyként kezdje meg új, emberi életét. Korán kiderül azonban, hogy egy új személyazonosság és múltjának kitörlése nem elég ahhoz, hogy felszívódjon. Már a történet legelején elfogják az üldözői és ízekre szedik, ám az utolsó utáni pillanatban megmenti őt a CSA (Callayan Security Association) egyik SWAT csapata, ami eleinte mindent jelent, csak megváltást nem. April Cassidy ugyanis nem ember, másmilyen törvények vonatkoznak rá (gyakorlatilag semmilyenek), és miután felfedi a helyieknek a kilétét, azok talán joggal félnek tőle és tartják állandó megfigyelés alatt. Mindazonáltal főhősünkre úgy tűnik, hogy mégis rámosolyog a szerencse: egy váratlan terrortámadás során megvédi az elnököt, aki hálája jeléül felszabadítja őt. Azonban éppen csak a helyiek bizalmába férkőzik – talán letelepedhet Tanushában és normális emberi életet élhet –, amikor valaki a régi Dark Star osztagából kapcsolatba lép vele…

Az utóbbi időkben nem olvastam annyi science-fictiont, mint általában, de a Crossover így is az egyik legszínvonalasabb regény, ami az utolsó fél évben a kezembe került. Az ausztrál Joel Shepherd rendkívüli képzelettel és kreativitással teremtette meg az univerzumát, ráadásul képes a történetet végig egységes szinten tartani, ami már csak azért is nagy szó, mert igen vaskos darabról beszélünk. Izgalmas üldözések, harcok és intrikák közepette követhetjük végig Cassandra Kresnov átalakulását, de nincs hiány ötletes csavarokból sem, a város feletti hatalomátvételtől kezdve a főhősnő múltjának megismeréséig. Nem mondom, hogy sehol másutt nem találkozhattunk ezekkel a fordulatokkal, de annyira intelligensen és szépen van megfogalmazva az egész, hogy az embernek nincs hiányérzéte a befejezéskor.

Ráadásul az efféle könyvekben olykor szükségszerűen erőltetett és ezáltal a cselekményt súlyosan lassító világbemutatás, körítés ezúttal a regény javára válik. Tanusha igazi hi-tech metropolisz sokmillió lakossal. Mivel a háborús övezettől meglehetős messzeségben található, ezért az élet itt igencsak kényelmes és gondtalan. Rengeteg érdekes leírást olvashatunk a város struktúrájáról, a kerületeiről és szokásairól, valamennyire megismerkedhetünk a lakóival is. Persze a Crossover azért alapvetően csak távoli szemlélője mindennek, és inkább arra fókuszál jobban, hogy milyen lehet egy tökéletesen emberi másolatnak beilleszkednie a valódi emberek közé. Kresnov nyilván valódi veszélyt jelent a benne rejlő potenciállal, és már csak ezért is érdekesek azok a részek, amikor sikerül mások bizalmát megnyernie (például a SWAT csapat vezetőjével, Vanessa Rice-szal köti meg első barátságát). Ezt a témát számos alkalommal boncolgatja a regény, mint ahogy a politikai helyzet elemzése is bő lére van eresztve (Shepherd pár helyen talán picit túlzásba is esik), de a gondolatok, a mondanivaló tálalása és az okos párbeszédek inkább sodorják magukkal az olvasót, mintsem untatják.

Persze egy ilyen részletesen ábrázolt világ ordít a folytatásért, ezért nem meglepő, hogy a Crossovernek már további két része is megjelent Breakaway, illetve Killswitch címmel. Ritkán mondom azt valamire, hogy mindenképpen érdemes elolvasni, de ezt bátran ajánlom a műfaj minden rajongójának. Élvezetes, jól átgondolt és nagyon szellemes; pont amilyennek egy akciódús sci-finek lennie kell.

Linkajánló:

A szerző honlapja