Jeffrey Ford: The Physiognomy

Posted In: Jeffrey Ford, könyv

physio.jpgJeffrey Ford díjnyertes regénye ugyan 1998-as, de attól még mindig nem késő rácsodálkozni a Moorcockot Miéville-lel elegyítő fantáziára, ahol egy város egy ember képmása lehet, szakmai ártalomból kővé válhatnak a bányászok és egy igen bizarr nyomozás lendíti be a cselekményt. Hanna ismertet.

Vannak, akik emlékeiket tárgyakhoz és szimbólumokhoz kapcsolják és rögzítik, egy színről vagy a zsebkendő csomójáról idézik fel a bevásárlólistát vagy valamelyik fontos mozzanatot a múltjukból. Drachton Below, a sátáni géniusz és uralkodó egy egész várost épített föl, hogy életét épületek, utcák és parkok képében örökítse meg, és a betelepült embereket úgy kezeli, mint szinapszisain végigfutó jeleket – fittyet hányva felvillanásukra és kihunyásukra.

A testi jelekből jellemre, szándékokra és titkokra következtető fiziognómusok azon kevesek közé tartoznak, akiket Drachton Below valamivel többre tart teremtményeinél. Közülük is a legkedvesebb szívének Cley, a hibátlan arcú és tökéletes testű, ám kegyetlen nemes, aki egyszerűnek tűnő feladatot kap. Egy isten háta mögötti porfészekben kell kiderítenie mestersége eszközeivel, vajon ki rabolta el az állítólag örök életet adó gyümölcsöt a bányászfalu kis templomából.

A World Fantasy és Nebula-díjas Jeffrey Ford látomása egy barokk és idegen világot ábrázol, ahol a jellem szikével javítható, egy eltorzult ábrázat ölni tud. Ahol a kék tüzelő porát belélegző bányászok maguk is kővé válnak, hogy aztán szobrok, bútorok vagy gyújtós gyanánt szolgáljanak, ha ízületeiket megmerevítette már az ásványosodás és a száműzetésbe küldött nyomorultakat éjszakánként egy bárpultos majom szórakoztatja.

Az elbeszélő Cley hatalmával visszataszító módon visszaélve megkezdi nyomozását a gyümölcs és a tolvaj után, ám a látszólag egyszerű feladat kifog rajta: felbukkan egy név – Wenau, a földi paradicsom – és egy gyönyörű lány, Arla, aki különös módon szintén szakértője a fiziognómiának (a vonásokból és más testi jegyekből olvasás művészetének), és akivel a vágytól űzött fiziognómus a megtévesztés és árulás játékába kezd.

physio.jpgCley a bányászfaluban kudarcot vall. Tudománya cserbenhagyja, és a gyümölcsre áhítozó Drachton Below ugyanolyan kegyetlenül elbánik vele, mint ahogy ő bánt el Arlával. A legfensőbb hatalom száműzi egy kénbányába, ahol szembesülni kénytelen múltjával és mindazokkal, akiket ő küldött oda meghalni. Amikor hosszas szenvedés után visszatér a városba és mestere ismét kegyeibe fogadja, már nem ugyanaz az ember, és a földi paradicsom és Arla ígéretét követve cselekvésre szánja el magát Drachton Below ellenében.

A narráció moorcocki, a vízió Miéville-hez illő – ám őt megelőző és jóval takarékosabb terjedelemben. A választékosan megírt, „történet a történetben”-elemeket tartalmazó regény üdítően friss tíz év után is, és tökéletesen érthető, miért nyerte el a World Fantasy díjat 1998-ban. Cley története később két további kötetben folytatódott (Memorabilia, The Beyond), amelyek a The Physiognomyhoz hasonlóan elütnek novellái nagy részétől (amelyek közül kettő ingyen elolvasható az interneten).

Linkajánló:
A szerző honlapja

A szerző blogja

Exo-Skeleton Town – interneten elolvasható novella

The Empire of Ice Cream – interneten elolvasható novella