Jane Austen & Seth Grahame-Smith: Pride and Prejudice and Zombies

Posted In: könyv, Seth Grahame-Smith

pride-and-prejudice-and-zombies-cover.jpgA Jane Austen klasszikus regényéből készített romantikus-zombis remix kiválóan példázza, mi minden történhet egy művel, ha lejár a szerzői joga, illetve mi lehet az új trend a dögunalmassá váló vámpírok után, egyúttal felháboríthatja azokat, akik féltik a nagybetűs irodalmat. isolde ismertetőjéből azért kiderül, hogy annyira nem kell komolyan venni a dolgot.

Valójában a cím mindent elmond, amit erről a könyvről tudni érdemes, a Büszkeség és balítéletről van szó, zombikkal. Bizonyára manapság is akadnak, akik szeretik a viktoriánus angol romantikus irodalmat, és vannak olyanok is, akik kedvelik a trash-horrort, ez a könyv pedig a fenti két csoport metszetének készült. És valóban vicces.
Grahame-Smith egyszerűen minden tiszteletet nélkülözve fogta a Jane Austen-regény eredeti szövegét, és gátlástalanul beleírt egy rakat zombit meg nindzsákat.

Grahame-Smith szerint “a Büszkeség és balítélet remek alapanyag volt a zombihorrorhoz, mivel szerepel benne talpraesett, nagyszájú hősnő, jóképű, szófukar hős, plusz egy teljes hadtest állomásozik a környéken, bár nem tudjuk miért, és a szereplők állandóan gyalogolnak vagy lovaskocsival utaznak egyik helyszínről a másikra. Egyszerűen vérontásért és agyatlan erőszakért kiáltott a történet.”

pride-and-prejudice-and-zombies-cover.jpgA regény hűen követi a Büszkeség és balítélet eredeti történetét. Adott az angol vidék, csakhogy egy olyan angol vidék, ahol a sajnálatos események óta agyevő zombik (“the unmentionables”) kóborolnak éhesen. Akit megharapnak, az maga is zombivá válik, mint ez lenni szokott. Ilyen körülmények között éldegél a Bennet család: Mrs. Bennet egyetlen célja, hogy kiházasítsa leányait, ezt azonban kissé nehezíti a tény, hogy Mr. Bennet zombiölő harcosokká képezte ki a kis csapatot. A Bennet-lányok a Távol-Keleten tanultak harcművészeteket, de kiválóan kezelik a lőfegyvereket is, ami annyira nem nőies. A környéken házat vesz egy bizonyos Mr. Bingley, aki gazdag és jóképű. Mrs. Bennet közreműködésével a leányok találkoznak is vele, illetve mogorva haverjával, Mr. Darcy-val egy bálban. A bál során zombik támadnak a vendégseregre, a Bennet-leányok a Pentagram of Death nevű formációjuk segítségével lekaszabolják az élőholtakat, Jane Bennet és Mr. Bingley között gyengéd szálak szövődnek, Elizabeth Bennet és Mr. Darcy pedig első látásra utálják egymást.

A folytatásban is pontosan ugyanaz megy, mint az eredeti regényben, ügyesen beleszőve a zombiszálat. A kedvenc jelenetem, amikor Mr. Darcy megkéri Elizabeth kezét – az eredeti párbeszéd is eléggé drámai, feszült, udvarias és visszafogott brit modorban azért jól kiosztják egymást. Itt viszont mind Elizabeth, mind Mr. Darcy profi harcos, így a beszélgetés során végig élethalálharcot vívnak, és a lelkizés egy klassz, pörgős akciójelenet közepette zajlik, japán kardok, csattanó talpélek, piszkavas és ripityára tört bútorok főszereplésével.

pride_zombie_couple.jpgNagyon vicces könyv, főként amiatt, hogy az eredeti, régies nyelvezet (tehát az eredeti szöveg) megtartásával sikerült beleírni a zombikat, és mert az akciójelenetek a legtöbb esetben semennyire nem lógnak ki a történetből. Furcsa módon a karakterek is tökéletesen beleillenek a szerepükbe, Elizabeth Bennet személyiségét ismerve cseppet sem meglepő, hogy muskétát hord a harisnyakötőjében. Külön szerettem az illusztrációkat és azok feliratait. Óvatosan jegyzem meg, hogy szerintem a Büszkeség és balítélet első olvasásra nem unalmas, inkább bájos, meg az ember izgulhat, hogy most összejönnek-e vagy sem, de ha már ismered a történetet pontról pontra, akkor másodszorra már nem biztos, hogy leköt, és ezen a zombik csak néhol segítettek. Néha ellaposodott és nem történt semmi, csak teáztak meg zombikkal verekedtek már megint. Az alapötlet nagyon klassz, a megvalósítása is szórakoztató, hangosan nevetős részekkel, de épphogy kitartott a könyv végéig.

pride-and-prejudice-and-zombies_ill.jpgLesz folytatása, aminek a világon semmi értelmét nem látom (Elizabeth Bennet korábbi éveiről fog szólni), valamint készül belőle film Natalie Portmannel, az jó ötletnek tűnik.
(Magyarul megjelent Büszkeség és balítélet meg a zombik címen az Athenaeum kiadónál.)

Szerkesztői megjegyzés: a klasszikus romantikus regények mixelése (mashupja) még klasszikusabb szörnyekkel sikeres vállalkozásnak bizonyult, ezért azóta megjelent a szintén Jane Austen-regényen alapuló Sense and Sensibility and Sea Monsters, az Értelem és érzelem tengeri szörnyekkel, a következő pedig az Android Karenina, Tolsztoj klasszikusa steampunk robotokkal.