Chuck Palahniuk: Rant

Posted In: Chuck Palahniuk, könyv

rant.jpgA Harcosok klubjának örök kultszerzője megint nem aprózza el, és a történetekből szőtt történetében túlnépesedett disztópiát, harapásfétist, vírust és mérgeket mixel orrbavágós prózává, ami lehetne scifi is meg nagyon modern irodalom, márhanagyon akarunk egyáltalán kategorizálni. Rorimack viszont nem skatulyáz, inkább ismertet.

Palahniuk megint megcsinálta. A Rant nem csak jó regény, de az elmúlt évek egyik legizgalmasabb scifije is egyben. És hogy mennyire aktuális? Amikor a gyilkos pókok európai térhódításáról olvasunk, valahogy nagyon is közelinek tűnik a Rant jövője (múltja?).

A regénynek már a borítója is impozáns: így kell eladni valamit. A címlapon egyetlen R betű, és valami fura, összetört szív és semmi más.

rant.jpg

De persze a lényeg maga a szöveg, a riportregény egy képzelt disztrópiából, ahol a túlnépesedés két műszakba szorította az embereket. A nappal világa mögött ott az éjszaka, a maga népével, a kettő között pedig fegyverekkel ellenőrzött kijárási tilalom.

Szereplők tucatjainak elbeszélésből áll össze a kép; hazugságok, félreértett igazságok és legendák szövedékéből. Így ismerjük meg a városba szabadult legendát, Rantot, aki egyik nap csak megjelent, kátránytól fekete fogakkal, kopogós aranyakkal és vad, fékezhetetlen, vírus hajtotta vággyal, hogy felélje maga körül a világot.

A Crash törésfétisizmusa keveredik a Vissza a jövőbe időutazásával, és már ez önmagában is elég lenne egyetlen regénynek, Palachniuk nem aprózza el: Rant ugyanis nem csak a hétvégi ütközési versenyek egyre abszurdabb szubkultúráját rázza föl, de hála harapásimádatának és az állati mérgek iránti vonzódásának, hamarosan egy újfajta betegség terjesztőjévé is válik.

Rant a maga sebhelyeivel, különös múltjával a tökéletes szerető: állati szaglása, angyali érzékenysége pókméreg indukálta, órás merevedésekkel párosul. Hiába a gyógyíthatatlan, őrületbe rántó veszettség, szeretői (és vannak elegen) boldogan halnak utána, olyannyira, hogy hamarosan globális válsággal van dolgunk.

Ami nem öl meg, erősebbé tesz – ez az elv élteti Rantot, de csakhamar kiderül, hogy ez sem elég: hiszen akit megölhetsz, még erősebbé tehet. És a szóbeszédek, legendák köréből kibontakozik egy új mitológia, ahol mindenki saját maga Zeuszává válva legyőzheti Uránuszát, Buddhává lényegülve kiléphet a körforgásból, magával rántva létének még az emlékeit, de lehet, hogy mindez csak önáltatás, mert nem akarjuk elfogadni, hogy előbb-utóbb ott végezzük mi is az országút szélén, tüdőnkben aluminiumrúddal, torkunkban sós, keserű vérrel.

A regény különlegessége, hogy története nincsen – ami van, azt minden egyes olvasásakor mi rakjuk össze magunkban Ezért lehet, és érdemes nem csak el- de újraolvasni is, az utolsó sorig, hiszen CP még az utolsó lapokon is brilliroz, négy szám elég neki, hogy feje tetejére állítsa addigi összes elképzelésünket nem csak a regényről, Rant legendájáról, de saját világunkról is.

Rafinált, öreg időpókként fonja Palahniuk az események keszekusza hálóját, a végeredményre sem lehet panasz: a Rantba jó beleragadni.