Christopher Barzak: One For Sorrow

Posted In: Christopher Barzak, könyv

one-for-sorrow-high-res.jpgNem hagyjuk békén a fiatal amerikai szerzőket. Ezúttal flynn szállítja a kedvcsináló ismertetőt egy tehetséges elsőkötetes debütálásáról, aki az amúgy is embert próbáló kamaszkor hihetően megírt sztoriját nem habozott egy komplett kísértettörténettel megfejelni. A Zabhegyező találkozik az urban fantasyvel?

A One For Sorrow egy jól megírt, sodró lendületű és gyorsan elolvasható regény, amelyben Christopher Barzak egy felnőtté váló fiú szemszögéből mutatja be, hogy amit az idősebbek természetesnek vagy normálisnak hisznek, sokszor kifejezetten logikátlan és beteges. A főszereplő, Adam McCormick egy tipikus amerikai kisvárosban él: ugyanúgy lakják jómódú, gazdag családok, mint ahogy kevésbé tehetősek is. Ő személy szerint az utóbbi csoportba tartozik, ráadásul még csak boldognak sem mondhatja magát. Az édesapja hirtelen haragú kétkezi melós, aki építkezéseken végez jelentéktelen munkákat, az édesanyja pedig egy autóbaleset után végérvényesen tolószékbe kényszerül. Adam számára azonban még ennél is elviselhetetlenebb fájdalmat okoz, hogy a karambolban vétkes Lucy bűntudatától hajtva megpróbál segíteni a családon. Először jó barátságba kerül az édesanyjával, majd később elhagyja a saját férjét és gyerekét, hogy hozzájuk költözzön, amivel viszont még jobban elzárja a fiút a szüleitől. Hasonlóan nehéz viszonyt ápol Adam a sokat füvező  bátyjával is, aki minden egyes nap lejáratja az iskolában és látszólag szikrányi szeretetet nem táplál iránta.

one-for-sorrow-high-res.jpgDe a megpróbáltatásoknak ezzel nincsen vége. Mintha nem lenne elég a problémás család, ugyanazon a napon, amikor főszereplőnk édesanyja súlyos balesetet szenved, Adam legjobb barátját, Jamie-t holtan találja Gracie, az osztály punk csodabogara. Adam akkor természetesen teljesen összeomlik, viszont idővel rájön, hogy a két dolog valamilyen módon kapcsolódik egymáshoz. Christopher Barzak pedig ezen a ponton kezdi el mesterien kombinálni az ifjúsági regényt a fantasyvel. Mert addig, amíg Adam szépen lassan közelebb kerül Gracie-hez és egymásba nem szeretnek, a történet ifjúsági regénynek tűnik… aztán feltűnik a színen Jamie szelleme, aki jócskán felborítja a fiatalok életét (a főhőst például nem egyszer abba az üres térbe viszi, ahonnan átjáró nyílik a szellemvilágba). A One For Sorrow egyik nagyon pozitív jellegzetessége, hogy a szellemeket teljesen egyedi, máshol ritkán látott megközelítésből ismerhetjük meg. Barzak kísértetei önzőbbek, mint életükben voltak, és csak a baj van velük, amiből a továbbiakban kijut mind Adamnak, mind Gracie-nek. Hiába szövődik ugyanis köztük a szerelmi szál, a dolgok csak rosszabbra fordulnak (a kapcsolatukat Gracie szülei ellenzik, és Jamie halálán egyikük sem tud igazán túllépni), ezért kisvártatva menekülésre adják a fejüket, de még csak halvány elképzelésük sincsen arról, hova és ott hogyan tovább…

A regény egyszerű története leginkább a felnőtté válásról szól. A főszereplő igen gyakran osztja meg az olvasóval gondolatai áramlását, és ennek köszönhetően válik a One For Sorrow egy kifejezetten jó darabbá. Adammel könnyű azonosulni, és innentől kezdve olyan mindennapi helyzeteket élhetünk át, amelyek minden bizonnyal sokunk kamaszkorából lehetnek ismerősek, a családi veszekedésektől kezdve az első csókig és együttlétig, nem is beszélve  a barátság, szerelem, szeretet és gyűlölet különböző értelmezési módjairól. Christopher Barzak bemutatkozó regénye egy újabb amerikai tehetség színrelépésének bizonyítéka – kíváncsian várjuk, mivel rukkol elő a következő alkalommal.

Linkajánló:

a szerző honlapja

Dead Boy Found – a novella, amiből a regény született

Adam McCormick myspace oldala